Huis
Tuin
Video

De haard stoken en het milieu zo min mogelijk belasten? Zo doe je dat!

Nu de dagen korter en kouder worden is het fijn om lekker de kachel of open haard te zitten. Alleen is een houtkachel erg schadelijk voor het milieu. Wij praten je bij over de gevolgen én komen met een oplossing.

Kankerverwekkende stoffen

Het stoken van hout in houtkachels veroorzaakt luchtvervuiling, zoals fijnstof en kan daarnaast ook stankoverlast geven. Niet zo goed voor het milieu en jouw gezondheid dus. Naast fijnstof komen er ook kankerverwekkende stoffen vrij bij het stoken van hout, daarnaast is de rook vaak een probleem voor mensen die last hebben van hun luchtwegen.

Beter branden

Gelukkig zijn er al een aantal dingen die je kunt doen om de uitstoot te verminderen. Zo wordt er aangeraden om alleen droog hout te gebruiken. Vochtig hout brandt namelijk niet goed en zorgt voor extra rook en fijnstof. Gebruik daarnaast nooit geverfd of geïmpregneerd hout. Bij de verbranding van dit bewerkte hout komen er zware metalen vrij. Wordt het te warm? Zet dan een raampje open en stook even iets minder hout. Schuif niet de luchttoevoerklep dicht, zo stopt het hout namelijk met verbranden en ontstaan er extra veel schadelijke stoffen.

Milieuvriendelijke oplossing

Heb je nog geen houtkachel, maar wil je wel graag een gezellig vuurtje in huis? Dan is het misschien het slimste om voor een milieuvriendelijkere oplossing te gaan: een elektrische haard! Een elektrische haard is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook supermakkelijk te installeren. Tegenwoordig zien elektrische haarden er zelfs zo realistisch uit dat ze bijna niet meer van echt zijn te onderscheiden.

Lobke Taal
ID: 9495

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven