Huis
Tuin
Video

Heb je een houtkachel? Dit zijn de beste bespaartips voor het stoken

De houtkachels worden steeds populairder en dit komt vooral doordat de prijzen van gas en elektra steeds verder stijgen. De houtkachel is een trend die weer terug aan het komen is, maar stoken op hout is ook niet altijd heel goedkoop. Daarom zetten wij wat handige tips op een rijtje.

Aanmaakhout

Zorg ervoor dat je houtkachel niet onnodig uit gaat. Aanmaakhout is namelijk duurder dan gewoon hout.

Hout inkopen

Wanneer je hout inkoopt doe dit in grote hoeveelheden. Zo bespaar je op de prijs. Vraag ook je buren of zij hout willen inkopen, zo kun je meer hout tegelijk kopen en dit is goedkoper onderaan de streep. Heb je ruimte om zelf hout te drogen? Doe dit dan. Zo bespaar je nog wat extra geld, aangezien gedroogd hout duurder is in inkoop.

Brikettenmaker

Een brikettenpers is een apparaat waarbij je zelf papierafval kunt omzetten in brandbare briketten. Verscheur je papier en kranten en doe dit in een emmer met water zodat al het papier week wordt. Vervolgens kun je de natte pulp tussen de persplaten van de brikettenpers doen. Laat daarna de geperste briketten goed drogen. Zo maak je eenvoudig van al je papierafval op een goedkope en duurzame manier briketten voor in je houtkachel.

Brandhout

Kies het juiste brandhout uit wanneer je gaat stoken. Berkenhout is bijvoorbeeld heel geschikt voor de houtkachel aangezien dit hout schoon verbrandt. Zo heb je minder vervuiling in de schoorsteen. Essenhout is juist een houtsoort met een trage verbranding en hierdoor een stuk zuiniger in gebruik. Daarnaast kun je ook kiezen om pallets of sloophout te verbranden. Zorg er wel voor dat dit hout onbewerkt is en vrij van verf en spijkers. De kleur van de pallets zeggen daarnaast iets over de houtsoort. Donkere pallets zijn vaak gemaakt van eikenhout en branden dus langer. Lichte pallets branden vaak heel fel en geven meer warmte in een korte tijd.

Fotobronnen

Headerfoto: Rawpixel - Pexels

ID: 3017

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven