Huis
Tuin
Video

Zo stel je zelf het perfecte (veld)boeket samen

Word jij ook zo gelukkig van een mooi (veld)boeket met prachtige bloemen in huis? Same! En nog leuker is het als je je bossen zelf kunt samenstellen. Hoe je dit doet en waar je op moet letten leggen we je graag uit.

De tijden van perfecte en bomvolle en ronde bossen bloemen met veel bladgroen zijn voorbij. Tegenwoordig worden we veel gelukkiger van luchtige en speelse bossen met lange stelen. Oftewel: het veldboeket 2.0. 

Doe het lekker zelf!
Tegenwoordig zijn er ook kant en klare veldboeketten te koop bij de bloemist en soms zelfs bij de supermarkt. Maar wij geven eigenlijk de voorkeur aan het zelf samenstellen van een boeket. Dit is niet alleen vele malen goedkoper, het is ook nog eens veel leuker om zelf je favoriete samenstelling in een vaas te zetten!

Dé truc: ga voor stijlvol nonchalant
De truc zit ‘m in het samenbrengen van stijlvol én nonchalant. Waar bij een ‘ouderwets’  bosje bloemen de stelen allemaal gelijk worden afgesneden om een rond boeket te vormen, wordt er bij een zelf samengesteld veldboeket juist voor een nonchalante look gekozen. Het mag allemaal wel wat slordiger en vooral luchtiger. Een ook mag er lekker veel lengteverschil in de stelen en bloemen zitten. Het mag letterlijk alle kanten op gaan!

bloemen

Foto: Annie Spratt - Unsplash

Kies je eigen kleurenpalet
Een van de leukste dingen aan het samenstellen van een boeket is het uitkiezen van de kleuren. Wil je voor een bont eindresultaat gaan, kies dan voor contrasterende kleuren. Maar je kunt natuurlijk ook voor veel verschillende soorten bloemen in één en dezelfde kleur kiezen. Dan houd je alsnog die speelsheid omdat het verschillende bloemsoorten zijn, maar houd je het iets rustiger omdat je voor één kleurenthema kiest.

Soorten bloemen
Niet alleen verschillende kleuren en verschil in lengte is belangrijk bij het samenstellen van je (veld)boeket, ook het kiezen van de verschillende soorten bloemen is kenmerkend bij een veldboeket. Zowel qua kleur als grootte. Zo zijn er natuurlijk ontzettend veel stengels met één grote bloem, maar er zijn ook stengels met meerdere kleine bloemetjes. Het leukste is om van beide soorten een aantal te kiezen.

Stengels met één (grote) bloem:
- Dahlia
- Gerbera
- Roos
- Pioenroos
- Anjer
- Hortensia
- Korenbloem

Stengels met veel kleine bloemetjes:
- Limonium
- Vingerhoedskruid
- Lisianthus
- Guldenroede -Gipskruid
- Kamille
- Spirea
- Ridderspoor
- Vrouwenmantel
- Gladiool
- Fresia

Foto: Without Elephants - Bloomon

Groot of klein boeket
Wil je voor een groot boeket gaan, kies dan voor zes tot tien verschillende soorten bloemen. Wil je ‘m iets kleiner of wat luchtiger, dan zijn vijf bloemsoorten voldoende. Kies in dit geval ook voor een iets smallere vaas om het geheel wat meer bij elkaar te houden.

Bladgroen en takken
Als je wil kun je je bos nog afmaken met wat bladgroen zoals eucalyptus of lange grasstengels, of een mooie tak (zoals kersenbloesem of magnolia).

Gekozen? Samenstellen maar!
Nu je de inhoud van je boeket hebt gekozen volgt er nog één belangrijkste stap: het bloemschikken. Voor je ze lukraak in de vaas neerzet is het belangrijk om alle bloemen bij elkaar in je hand te plaatsen en de lengte van de stengels te bepalen. Snij vervolgens de bloemen en takken op de gewenste lengtes af en laat de bos in de vaas zakken. Nog niet tevreden? Je kunt altijd vanuit hier nog wat schikken of bijsnijden.

Op tafel of tegen de muur
Tijdens het schikken is het handig alvast te bepalen waar de bos bloemen komt te staan. Komt ‘ie midden op tafel te staan, dan is het wel zo fijn dat de bos aan alle kanten even mooi is. Zet je de bos tegen een muur, dan is het vooral belangrijk dat de voorkant van het boeket er mooi uitziet en is de achterkant minder belangrijk. 

Bonustip
Vind je elke twee weken een nieuwe bos bloemen kopen te duur? (Wij ook!) Dan hebben we een goede tip voor je. Ilonka vertelt je hier hoe zij haar huis met mooie bloemen decoreert, zonder veel geld uit te geven.

Meer tips over het schikken, uitkiezen en langer mooi houden van je bos bloemen lees je op de blog van Bloomon.

Headerfoto: Without Elephants - Bloomon
Tekst: Marjolein Sintenie

ID: 3046

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven