Huis
Tuin
Video

Hoe slecht is een open haard of houtkachel nou eigenlijk voor je gezondheid?

In de winter gezellig de open haard of houtkachel aan. Heerlijk warm met z’n allen er omheen zitten met een spelletje en een goed glas wijn. Het klinkt fantastisch, maar misschien is het toch iets wat je niet elke avond moet doen.

Fijnstof

Bij het stoken van je haardvuurtje kan fijnstof vrij komen en een aantal andere stofjes. Deze fijnstof kan niet alleen vrijkomen bij het branden van je haardvuur, maar ook bij het gasfornuis of branden van kaarsen. Deze stofjes die vrijkomen bij verbranding kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid. Ze kunnen luchtweg-  of hart-en vaatproblemen opleveren, aldus het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu. Het is daarom van belang dat je de houtkachel op de juiste manier aansteekt.

‘Gezond’ vuur herkennen

Wanneer je een rustig, geel vlammetje in je haardvuur hebt en de rook niet donker is betekent dit dat er zo min mogelijk fijnstof vrijkomt. Je hebt dus zelf zo’n gezond mogelijk vuurtje gemaakt.

Zo stook je ‘gezond’

  • Zorg dat je stookt met droog hout. Hoe vochtiger je hout is, hoe meer schadelijke stoffen er vrijkomen. Dit komt doordat er bij drooghout een hogere verbrandingstemperatuur wordt behaald waardoor de schadelijke stofjes worden verbrand. Bij vochtig hout is dit niet zo.
  • Stook daarnaast met hout dat onbehandeld is en nooit is geverfd of geïmpregneerd. Op deze manier kunnen er namelijk nog meer schadelijke stoffen vrijkomen.
  • Heb je een kleine woonkamer? Zet hier dan ook een kleine kachel in. Zo hoef je het vuur minder te smoren. Door het vuur te smoren (hierbij haal je zuurstof weg bij het vuur) komen er meer fijnstofjes vrij.
  • Zorg dat je haard goed is onderhouden en je de schoorsteen elk jaar laat schoonvegen.
  • Ben je aan het stoken? Zet dan altijd een raampje open. Zo kan je huis goed blijven doorluchten en blijven er minder stofjes hangen.
  • Gebruik bij het aansteken van je haardvuur nooit brandbare vloeistoffen en laat altijd de luchttoevoeropeningen goed openstaan.

Hou daarnaast ook rekening met de buren. Is het windstil of hangt er veel mist? Dan kun je beter niet stoken, want de rook blijft dan om je huis hangen.

Fotocredits
Headerfoto: Sergei Solo - Unsplash

Tekst
Annemiek Lenting

ID: 3366

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven