Huis
Tuin
Video

Hulp Bij Eerste Hypotheekstress

Wie voor het eerst een huis koopt, stapt binnen in een wereld vol vaktermen, papierwerk en vlotte makelaarspraatjes. Het is een van de grootste beslissingen van je leven en er komt best wat bij kijken. De krapte op de huidige woningmarkt maakt het er bovendien niet eenvoudiger op. Waar moet je beginnen? RTL Woonmagazine sprak Menno Luiten, commercieel directeur bij MUNT Hypotheken, voor acht bruikbare tips.

1. Google erop los
Bij het kopen van een huis komen er woorden op je af, waar je nog nooit eerder van gehoord hebt. Maar geen nood, want met een beetje vooronderzoek kom je al een heel eind. “Oriënteer je van tevoren goed op internet. Dat geldt voor alle grote en belangrijke aankopen en dus ook voor het kopen van een huis.” En vraag vooral ook veel rond in je omgeving: hoe pakten je vrienden of je zus het aan? 

2. Check je spaarpot
Naast de prijs van je nieuwe stulpje, zit je ook met onder meer de notariskosten, overdrachtsbelasting en de kosten van een makelaar. En dat bedrag moet van je spaarrekening of uit je oude sok komen. “Je mag nu maximaal de waarde van het huis lenen en dat betekent dat je alle bijkomende kosten zelf bij elkaar gespaard moet hebben. Reken daarbij op 5 tot 10% van de woningprijs.” 

3. Weet wat je wil
Een fijn, nieuw huis begint bij jezelf. Dus denk rustig na over wat je precies zoekt. “Wil je nog verbouwen of zoek je een huis waar je direct in kunt? Voel je je straks prettig bij een lange rentevaste periode of leg je de rente liever kort vast? Dat zijn vragen die je voor jezelf al kunt proberen te beantwoorden voor je op zoek gaat.”

4. Deskundig advies
Het is fijn om het jargon een beetje onder de knie te hebben, maar dat maakt je natuurlijk nog geen expert. Een hypotheekadviseur is daarom geen overbodige luxe. “Het is veel te ingewikkeld om het allemaal zelf te doen. Dus ik zou zeker een onafhankelijk hypotheekadviseur in de arm nemen. Die gaat je vragen stellen waar je zelf nog niet aan gedacht had en kan alles nog eens helder uitleggen.”

5. Papierwinkel
Voordat een hypotheekverstrekker een grote zak geld aan je uitleent, wil die wel graag weten of je financiële situatie op orde is. Een vast contract vergemakkelijkt de boel, maar is geen noodzaak. “Als je een tijdelijk contract hebt, maar wel uitzicht op een vaste aanstelling, kan je werknemer een intentieverklaring opstellen en daarmee kun je bij de meeste hypotheekverstrekkers uit de voeten. Bij ZZP’ers en ondernemers wordt gekeken naar de jaarcijfers van de laatste drie kalenderjaren. Wat is de gemiddelde omzet en nettowinst van die periode? Het is handig om dat zelf al op een rij te zetten en het overzicht mee te nemen naar de adviseur.”

6. Betrouwbare hulp
Hypotheekadviseurs heb je in alle soorten en maten. Hoe weet je nou of je bij een goede aanschuift? “Het kan zijn dat familie of vrienden tips hebben voor een hypotheekadviseur waar zij goede ervaringen mee hebben, maar een andere optie is om te kijken op een platform als advieskeuze.nl. Daar geven klanten hun waardering over adviseurs en kun je kijken welke in jouw buurt goed worden aangeschreven.”

7. Laat je niet gek maken
Wie het nieuws volgt, krijgt spontaan een zweetsnor van alle berichten over de woningmarkt. “Er heerst een nu-of-nooit-gevoel. Laat je daar niet door opjutten. Blijf rustig, want iets gehaast kopen of je laten beïnvloeden door emotie is meestal geen goed idee. Je koopt een huis niet als belegging, maar als fijne plek om te wonen. Dat moet het uitgangspunt zijn. Het is geen broodje kaas dat je aanschaft, maar iets voor een lange periode. Vraag advies aan een aankoopmakelaar en laat een bouwkundige keuring doen. Neem de tijd en stap niet ergens blind in.”

8. Begin meteen
Op hypotheekleek.nu vind je nog veel meer handige tips en heldere uitleg. Deze site is speciaal gemaakt voor ‘leken’ op hypotheekgebied, dus alles wordt in begrijpelijke en toegankelijke taal uitgelegd. En met een beetje geluk verzorgen ze - als je nieuwe huis straks een feit is - ook nog een fantastische housewarming voor je!

 

In samenwerking met MUNT Hypotheken 

Foto's: Edith Verhoeven

ID: 2728

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven