Huis
Tuin
Video

Een ultiem rustgevend interieur? Probeer de Japanse stijl!

In plaats van trendkleuren of materialen is het ook interessant om naar andere culturen te kijken. Wat dacht je van de Japanse architectuur? Zo word ook jij helemaal zen!

Waar komt het vandaan?

De Japanse architectuur heeft veel verwijzingen naar de ‘theeceremonie’ van de 17e eeuw. De ruimte met natuurlijke accenten en weinig tierlantijnen moet complete rust en sereniteit uitstralen. Inmiddels is deze stijl ook beïnvloed door de westerse cultuur, maar de basis is nog steeds aanwezig. Hieronder vallen de volgende elementen.

De kunst van het weglaten

Less is more, het minimalisme, of hoe je het ook wilt noemen; de kunst van het weglaten is het belangrijkste element in de Japanse architectuur. Open ruimtes hoeven niet opgevuld te worden in deze stijl, omdat dit juist een groot onderdeel is. De nadruk ligt op strakke, geometrische lijnen die niet doorbroken worden. Lichtval staat hierbij ook centraal, omdat zo weinig mogelijk items het licht moeten doorbreken. Hierdoor heb je de meest pure en rustige interieurvorm.

Eén met de natuur

De Japanse architectuur is verbonden aan het respect voor de natuur. Alles rondom het huis staat in teken van de natuur. Denk hierbij aan kleuren, planten, en materialen. Bamboe en hout worden veel gebruikt, maar wel in strakke vormen. Je zult dus niet snel natuurlijke, ronde vormen tegenkomen in een Japans interieur. Qua planten kun je denken aan een bonsai boompje, orchideeën of bamboestengels.

Dit bericht bekijken op Instagram

Calvin Klein’s Home in Miami, Florida by Axel Vervoordt. Photography by Pablo Alfaro. @axelvervoordt @pabloalfarorealestate⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ -⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ -⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ -⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #tadaoando #wabisabi #japanesestyle #japanesearchitecture #concrete #brutalist #minimalism #marrakech #mexicandesign #mexicana #mexicanarchitecture #oaxaca #cabanamagazine #apartamento #apartamentomagazine #artbasel #nomad #designmiami #pace #met #moma #designcollective #womenindesign #archdigest #worldofinteriors

Een bericht gedeeld door Mediterranean Decor ⚱️ (@mediterraneandecor) op

Een kamerscherm of schuifdeur

Dit is bijna niet weg te denken uit een Japans interieur! Room dividers, kamerschermen en schuifdeuren vind je in elk Japans interieur terug en zijn zowel functioneel als decoratief. Als je er echt voor wilt gaan kun je kijken naar een kamerscherm van traditioneel rijstpapier (ookwel Washi genoemd). Hier staan vaak mooie afbeeldingen op en laten nog aardig wat licht door. Wil je een iets modernere variant, dan is een houten kamerscherm zoals hieronder misschien een idee! 

Fotocredits:

Headerfoto: Maarten Deckers - Unsplash
Foto 1: Dmitry Zvolskiy - Unsplash

Esmée Duindam
ID: 9736

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven