Huis
Tuin
Video
Woonkamer

Juiste verlichting: hoe kies je die?

Verlichting kiezen: dat kan nog best lastig zijn. Want hoeveel lampen heb je nodig? En hoe fel moeten ze zijn? En wáár plaats je die dingen? Onze interieurontwerpster geeft tips.

We zijn deze week bij vlogger Anna Nooshin thuis. Anna heeft een probleempje: haar appartement is erg donker. Ze heeft géén idee hoe ze de boel goed kan verlichten. En dat terwijl lampen een hoop kunnen doen. ''Verlichting is heel bepalend voor de sfeer in het huis,'' vertelt interieur-ontwerpster Marijke Schippers. Marijke heeft daarom een plan bedacht om de verlichting in Anna's appartement te verbeteren.

Drie soorten 

Marijke vertelt dat er drie soorten verlichting zijn. Ten eerste is er basislicht; de lamp die je aandoet als je binnenkomt. Daarmee is de ruimte meteen goed verlicht. Met accentlicht accentueer je een plek die extra licht nodig heeft; een hoekje van de bank waar je een boek wil lezen bijvoorbeeld. Of een bureaulamp op de plek waar je wil werken. Tot slot is er nog sfeerlicht. Dat zorgt - verrassing - voor sfeer, maar als je een huis hebt met alléén sfeerlicht zal het niet voor genoeg licht zorgen. Sfeerlicht is namelijk niet zo fel. 

Woonkamer

Volgens haar verlichtingsplan voor Anna heeft Marijke als eerst op meerdere plekken basislicht toegevoegd in het zitgedeelte. Daar ontbrak het namelijk aan. Hieronder zie je het verschil dat basislicht maakt in de kamer. Op de plek van de peertjes, die flauw licht afgaven, zijn spotjes opgehangen (op onderstaande foto zie je één van die peertjes hangen). Verder wilde Marijke wat veranderen aan de sfeerverlichting. Er stond een vloerlamp in de hoek, waarvan de kap een rode binnenkant had. Die gaf daardoor rood-achtig licht af. Marijke verving deze voor een witte kap, zodat de lamp meer licht afgeeft. In de andere hoek is een 'bosje' van sfeerlampen opgehangen. Tot slot is er bij de hoek van de bank een accentlamp neergezet, zodat Anna genoeg kan zien als ze aan het lezen of aan het werken is. 

Keuken 

Ook de keuken is aangepakt. Als Anna thuiskomt is de lamp boven de keuken de eerste die ze aandoet. Dat is dus het basislicht. Maar het probleem was: die lamp gaf nauwelijks licht af. Marijke heeft 'm daarom vervangen voor andere spotjes, die de ruimte wél goed verlichten. Twee ervan wijzen in de richting van de donkere muur, waar Marijke een lichte afbeelding heeft opgehangen. De andere twee wijzen op de keuken zelf; net boven de keukenkastjes. Accentverlichting zorgt er verder voor dat Anna goed ziet wat ze op het werkblad aan het doen is. Bij de kistjes aan de muur hangen nog twee sfeerlampen, die passen bij het bosje sfeerlampen dat in de woonkamer hangt. 

Eetgedeelte

De lampen boven de eettafel gaven prima licht af, maar ze pasten niet zo bij de tafel. Die is industrieel en heel stoer, dus de lampen erboven mochten ook wel wat grover. In de hoek is een zogeheten uplighter geplaatst, een lamp die naar boven schijnt. Deze lamp is een stuk subtieler dan de stoere hanglampen, maar zorgt wel voor het basislicht dat je er nodig hebt. En iets waar Anna heel blij mee is: de vloerlamp die gelig licht afgaf, heeft een nieuwe lichtbron gekregen. Hier is een ander lampje ingedraaid, waardoor er een frisser licht wordt afgegeven. 

ID: 929

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven