Huis
Tuin
Video
Woonkamer

Kamer vol licht en ruimte (deel 1)

In het Brabantse Gilze wonen Debby, haar vriend Ramon en hun zoontje Steijn van anderhalf. Laatstgenoemde ontbreekt het aan niets, maar voor al dat speelgoed is er niet genoeg opbergruimte. Dit in combinatie met de grove meubels zorgt ervoor dat de woonkamer van het gezin overvol is.

De woonkamer moet een stuk ruimtelijker gaan worden en tóch genoeg opbergruimte hebben. Dus wat is het plan? De grote, robuuste meubels gaan eruit, de muren worden aangepakt en zowel bij de bank als bij het eetgedeelte bouwt Thomas opbergruimte. 

Als eerste gaat Thomas aan de slag met de muur. Daarop zitten steenstrips, die voor deze kamer te donker zijn en plaats moeten maken voor een lichtgekleurd behang. Thomas heeft geluk, want Ramon heeft de steenstrips destijds op gipsplaat geplakt. Ze van de muur af slopen is dus zo gedaan! 

De stopcontacten gaat Thomas verlagen, want dat is een stuk mooier en moderner. Omdat er een kleintje rondkruipt, plaatst Thomas kindveilige stopcontacten. Hij maakt nieuwe gaten, en sleuven voor de flexpijp. De flexpijp zet hij vast met wat restmateriaal van de pijp. Die slaat hij plat en stopt hij er gewoon tussen. Er hoeft nu alleen nog een gipsplaat overheen. 

Vervolgens legt Thomas een nieuwe vloer die goed tegen een stootje en tegen vocht kan. Altijd handig natuurlijk, met een kleine die vaak over de vloer kruipt en vast wel eens iets morst. Deze kunststofvloer is makkelijk te leggen door het kliksysteem. Wil je weten hoe je deze kunststofvloer legt? Lees hier meer. 

Nu de vloer is gelegd en de stopcontacten zijn verlaagd is ook de muur gestuct. Tijd voor kleur! De grootste wand gaat Thomas bekleden met behang met een tof dessin. Zo gaat de muur er echt uitknallen.

Als je gaat behangen, is het belangrijk dat je muur helemaal vlak is. Een groefje zal je niet terugzien in je behang, maar een pukkeltje wel. Die komt er namelijk doorheen. Loop dus alles nog even goed na voordat je gaat beginnen.

Ook goed om te weten: als je een gesausde muur hebt die je gaat behangen, of je behangt óver je vorige behang heen, dan zal de ondergrond niet zuigen. In dit geval is de muur wel zuigend, want Thomas heeft 'm gepleisterd. Thomas kan er daarom niet direct overheen behangen, want dan zou de lijm er meteen intrekken en het behang loslaten. Dus strijkt Thomas de muur eerst voor, met behanglijm verdund met water.

Omdat het behang wat op de muur komt vliesbehang is en geen papierbehang, hoeft Thomas het niet van tevoren te lijmen. De lijm hoeft alleen op de muur gestreken te worden.  

Let bij zo'n dessinbehang op dat het patroontje doorloopt als je twee behangstroken naast elkaar plakt. Vanaf die overgang strijk je het behang glad, de andere kant op.

Strijk niet te ver van tevoren de behanglijm op de muur, anders is de lijm alweer opgedroogd tegen de tijd dat je op die plek aankomt. Je kan het dus het beste per strook doen. 

In de volgende aflevering zie je het eindresultaat van deze maak-over! Hou dus TV & website in de gaten.

ID: 686

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven