Huis
Tuin
Video

Wetenschappers hebben een kamerplant ‘ontworpen’ die voor schonere lucht zorgt

Meer planten = meer zuurstof! Maar in dit geval zorgen deze planten er ook nog eens voor dat schadelijke stoffen uit de weg -of in dit geval uit de lucht- worden geruimd! En dat allemaal dankzij de wetenschap!

Dat planten voor zuurstof zorgen wist je natuurlijk, en wellicht wist je ook dat er planten zijn die schadelijke stoffen bestrijden en de lucht schoner maken. Maar… het kan nog mooier. Want wetenschappers hebben onlangs een kamerplant genetisch gemodificeerd, en die blijkt een ster te zijn in het zuiveren van de lucht!

Het onderzoek: chemische reacties nabootsen

Zonder verder in duizelingwekkende details te treden wat er allemaal voor nodig is om een zaadje van een kamerplant genetisch te modificeren, kunnen we je wel wat meer over deze bijzondere plant vertellen.

Een groep onderzoekers van de University of Washington begon aan een tweejarig proces waarbij ze een pothos-klimopplant dusdanig hebben aangepast zodat de plant de schadelijke stoffen chloroform en benzeen uit de omgeving kan verwijderen. Ze hebben de resultaten van hun bevindingen gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Science & Technology.

De onderzoekers gebruikten hiervoor een eiwit genaamd 2E1. Dit eiwit is aanwezig in elk zoogdier en dus ook bij mensen. Bij ons is het te vinden in ons lever waar het ‘geactiveerd’ wordt wanneer we alcohol binnenkrijgen, waardoor we niet in staat zijn het lichaam te helpen om luchtverontreinigende stoffen te verwerken. De onderzoekers besloten dit eiwit te gebruiken om de chemische reactie buiten het lichaam na te bootsen.

Science Daily legt uit:
De onderzoekers hebben getest hoe goed de gemodificeerde planten de verontreinigende stoffen uit de lucht konden verwijderen vergeleken met de normale pothos-klimopplant. Ze hebben allebei de plantensoorten in glazen buisjes gestopt en vervolgens benzeen of chloroform toegevoegd aan de buisjes. 11 dagen lang hebben de onderzoekers vastgelegd hoe de concentratie van elke schadelijke stof veranderde in alle buisjes.

Bij de normale planten veranderde de concentratie van beide stoffen helemaal niet na verloop van tijd. Maar bij de gemodificeerde planten verminderde de concentratie van chloroform al na drie dagen met 82% en na zes dagen was de chloroform al bijna niet meer aanwezig. De concentratie van benzeen bij de gemodificeerde plant ging ook naar beneden, maar dan een stuk langzamer. Op dag acht was de concentratie van het benzeen met 75% verminderd.

En nu...?

De volgende schadelijke stof die de wetenschappers gaan onderzoeken met deze plant is formaldehyde. Professor Stuart Strand, professor in civieltechnische en milieutechnisch onderzoek van de University of Washington legt uit waarom het gebruik van planten om luchtverontreinigende stoffen te verwijderen niet alleen haalbaar maar ook duurzaam van aard is:

“Die schadelijke stoffen zijn allemaal stabiele verbindingen, dus het is moeilijk om er vanaf te komen. Zonder de eiwitten zouden we hoog-energetische processen moeten gebruiken om ze af te breken. Het is dus zo veel simpeler en duurzamer om deze eiwitten allemaal samen te brengen in een kamerplant.”

Benieuwd welke plant je het beste op kantoor kunt zetten?
NASA deed er onderzoek naar! En deze 4 planten kwamen eruit!

Fotocredits
Headerfoto: Scott Webb - Unsplash

Tekst
Marjolein Sintenie 

Bron: Apartment Therapy en Science Daily

ID: 4143

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven