Huis
Tuin
Video

Kamerplanten: hips & tips!

Bloemen en planten
In onze kamerplantenspecial zag je al een aantal botanische trends voorbij komen. Zo zijn vetplantjes weer helemaal retro en is een boom in je huis ook een megagoed idee. Wij zetten de kamerplantentrends nog even voor je op een rijtje - én geven je wat extra tips.

Oké, nog even de trends op een rij. Want dat kamerplanten hip zijn moge duidelijk zijn. Het buitenleven naar binnen halen in de vorm van allerlei soorten planten maakt van je huis een urban jungle. Maar wat zijn dan leuke ideeën om toe te passen in je interieur? 

Flinke jongens

Met een enorme boom of plant geef je een ruimte meteen een andere uitstraling. Écht grote interieur-bomen zie je vooral in kantoren of zwembaden, maar je hebt ze natuurlijk ook in wat kleinere maten. Zo'n boom vult de ruimte op bij een wat hoger plafond, en zorgt daarnaast ook nog eens voor geluiddemping, het zuiveren van de lucht, en daarnaast poduceert de plant zuurstof en reguleert 'ie de luchtvochtigheid in huis. Kijk, dat is nog 'es een nuttige toevoeging aan je interieur! Ga bijvoorbeeld voor de Ficus Lyrata, de vlooibladplant, die een flink eind groeit. Een bonsaiboom is een kleinere versie. Deze kan vrij duur zijn, maar je doet er wel jaren mee. 

Elke kamer z'n eigen groen

Planten doen een hoop met je interieur. En niet alleen met je woonkamer! Groen in je badkamer is ook goed mogelijk, zolang je kiest voor planten die van nature ook in een vochtige omgeving groeien. Ga bijvoorbeeld voor de Bromelia, die ook in de jungle voorkomt. De bladeren nemen het vocht op en laten het in het kelkje glijden, waardoor de wortels het weer op kunnen nemen. Ideaal! Ook het luchtplantje (de Tillandsia) vertoeft prima in de badkamer, want hij leeft van de luchtvochtigheid in deze ruimte.

Maar ook voor in de slaapkamer zijn er speciale planten. Wat dacht je van de Bromelia Pineapple, de anti-snurk-plant? Deze produceert - in tegenstelling tot andere planten - 's nachts zuurstof, en met meer zuurstof ga je ook minder snurken.

Vette plantjes

Voor de woonkamer zagen we al dat één grote plant of boom heel tof is. Verder zijn vetplantjes, en dan vooral een groep van meerdere soorten bij elkaar, ook harstikke hip. Het kunnen er niet veel genoeg zijn! Een leuk voorbeeld is de pannenkoekenplant met z'n ronde bladeren. Ook een idee: zet een koffieplantje in een afgesloten weckpot. Zo creëer je een mini-ecosysteem dat zichzelf water geeft. 

5 Tips: je kamerplanten verzorgen

1. Planten hebben water nodig, maar veel mensen geven eerder te veel dan te weinig water. Giet pas weer wat bij als de kluit droog is. In de zomer moet dat wat vaker dan in de winter. Blijft er na een uurtje nog water in de schotel of sierpot staan, giet dat dan weg. Hoe weet je nou hoeveel water je plant nodig heeft? Da's eigenlijk heel makkelijk: de potgrond van bijna iedere kamerplant moet vochtig zijn. Dus niet volledig droog en ook niet volledig nat. Hoe droog de grond is, kan je met je vinger voelen. 

2. Zet planten nooit pal achter het raam, want dan kunnen hun bladeren verbranden. Voor cactussen en vetplantjes is dat anders; die kunnen wél tegen de volle zon, mits ze een eindje van het raam staan. 

3. Zorg voor een goede basis voor de plant. Zet ze in goede potgrond en zorg voor plantenvoeding. In de nieuwe potgrond zit voor de eerste paar maanden voeding, maar daarna moet je het zelf regelmatig toevoegen. Er zijn verschillende soorten voeding: speciaal voor groene planten, speciaal voor bloeiende planten of gewoon een universele plantenvoeding.

4. Hou in de gaten of je je planten moet verpotten. Als een plant bijna uit z'n pot barst of duidelijk niet gezond genoeg is, moet je verpotten. Dit zal de groei stimuleren. Een kamerplant verpotten kan het beste in het voorjaar. Planten die snel groeien en nog jong zijn, moet je ieder voorjaar verpotten. Als de plant groter is of langzaam groeit moet dit om de twee tot drie jaar. 

5. Het snoeien van kamerplanten heeft een aantal voordelen. Doordat licht beter kan doordringen, zal de plant ook in de kern beter groeien. Door het weghalen van dode takken en bladeren zal nieuwe groei worden gestimuleerd. Ook kan de plant voller worden doordat er (niet bij alle planten) vertakkingen ontstaan na het snoeien. Snoei niet in de winter, want dan is de plant in 'rust'. Doe het tijdens de rest van het jaar: in de lente, zomer of herfst. 

ID: 835

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven