Huis
Tuin
Video

Zo overleven je kamerplanten de winter

Niet alleen buiten, maar ook in huis verandert het klimaat in de winter. Zo draait je verwarming overuren en komt er minder zonlicht naar binnen. Wist je dat dit invloed heeft op je planten? Wij leggen je uit hoe je ze verzorgt in de winter.

Let op het vochtgehalte

De meeste kamerplanten groeien het best bij een luchtvochtigheid tussen de vijftig en zestig procent. In de zomer is dat vaak geen probleem, maar als het kouder wordt dan daalt het vochtgehalte in huis vanwege de gloeiende verwarming. Gelukkig zijn er een aantal simpele manieren om dit probleem op te lossen: die lees je hier.

Om je plant een beetje te helpen, kun je ook af en toe een beetje water op de bladeren spuiten.

Zorg voor een stabiele omgeving

Planten houden niet van schommelende temperaturen. Je kunt daarom het best op het begin van de dag je verwarming hoger draaien en 's avonds weer iets laten zakken. Probeer de omgeving van de plant dus zo stabiel mogelijk te houden.

Kies een lichte plek

Als de dagen korter worden, komt er natuurlijk minder licht binnen. Daarom is het soms nodig om in de winter je planten te verplaatsen in huis. Krijgt jouw groene vriend niet genoeg zonlicht in dat donkere hoekje? Zet 'm dan in de buurt van een raam.

Geef je planten niet te veel water

In de winter hebben je kamerplanten minder water nodig: geef ze dus ook niet te veel. Sommige planten houden ook een soort van winterslaap, waardoor ze veel minder aandacht nodig hebben. In plaats van twee keer per week is één keer een scheutje water vaak genoeg.

Let op de radiator

Niet alle planten kunnen tegen een gloeiende radiator (deze drie wel!). Gaan de bladeren verkleuren of hangen? Zet je plant dan op een koelere plek.

Fotocredits
Headerfoto: Ladne Vintage

Tekst
Lotte Wullems

ID: 3735

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven