Huis
Tuin
Video

Dus toch! Katten blijken het gedrag van hun baasjes te kopiëren

Heb je het idee dat je kat af en toe bijna menselijk gedrag vertoont? Dat is niet heel gek, want katten blijken het gedrag van hun baasjes ook echt te kopiëren.

Copycat

Eindelijk begrijpen we de term ‘copycat’, want katten blijken ook echt koningen ten zijn in het kopiëren. Uit een recent onderzoek, dat werd gepubliceerd op PLOS ONE, blijkt dat deze slimme beesten het gedrag en de persoonlijkheden van hun baasjes nabootsen. In het bijzonder eigenschappen zoals extraversie, openheid, neuroticisme en emotionele stabiliteit.

Persoonlijkheidstest

Aan het onderzoek deden 3.000 kattenbaasjes mee die werden ondervraagd over hun persoonlijkheid volgens de bekende ‘Big Five’ persoonlijkheidsdimensies. Hierbij werd vooral gekeken naar het verband tussen taal en woordenschat en de volgende vijf bekende trekjes: extraversie, aanvaardbaarheid, openheid, consciëntieusheid en neuroticisme.

kat baasje

Zo baasje, zo kat

Hun bevindingen? Bepaalde eigenschappen die dominanter aanwezig waren, werden ook opgemerkt in de persoonlijkheden van hun katten. Zo bleken mensen die hoger scoorden op neuroticisme zelf katten te hebben die gedragsproblemen vertoonden. Ook mensen die zichzelf als extravert bestempelden bleken katten te hebben die liever buiten zijn dan binnen. De studie bouwt overigens voort op eerdere studies over hoe verschillende opvoedstijlen de persoonlijkheid van een kind kunnen beïnvloeden.

Als familie

“Veel katteneigenaren beschouwen hun huisdieren als een deel van het gezin, en creëren een sterke band met ze,” aldus Lauren Finka, co-auteur van het onderzoek en dierenwelzijns researcher van Nottingham Trent University aan The Telegraph. “Daarom is het heel goed mogelijk dat huisdieren worden beïnvloed door de manier waarop we met ze omgaan, en deze factoren worden weer beïnvloed door onze persoonlijkheidsverschillen.”

To be continued…

Toch merkt Finka op dat er nog meer onderzoek gedaan moet worden naar de werking van deze relatie en in welke mate de eigenschappen en gewoonten van een katteneigenaar het welzijn en gedrag van een kat(achtige) beïnvloeden.

Marjolein Sintenie
ID: 8423

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven