Huis
Tuin
Video

4 tips voor het kiezen van de juiste kleuren in je interieur

Ga je verhuizen? Of wil jij je interieur helemaal omgooien? Denk dan voor je aan de slag gaat goed na over de kleuren die je wilt gaan gebruiken. Wij spraken styliste Denise van den Berg over de verschillende kleurencombinaties die je kunt laten terugkomen in jouw interieur!

1. Je persoonlijke voorkeur

Smaken verschillen en iedereen heeft een eigen voorkeur wat betreft het kleurgebruik in het interieur. Je eigen smaak kan in de loop van de tijd veranderen en dus is het belangrijk dat je je goed laat inspireren voor je aan de slag gaat. Tip van Denise: "Maak op Pinterest een bord ‘kleuren’ en verzamel hierin alles wat je mooi vindt aan gekleurde wanden. Als je bord enigszins gevuld is, zal je zien dat er eén kleur telkens terugkomt, dat is dan duidelijk jouw favoriete kleur!" 

4 handige tips voor het indelen van een grote woonkamer
Woonkamer

2. Complementaire combineren

Houd je van een uitdagend interieur met een levendige uitstraling? Dan passen complementaire kleurcombinaties wellicht goed bij jou. Dit zijn kleuren die tegenover elkaar liggen op de kleurencirkel en zorgen voor een groot contrast. Je kunt bijvoorbeeld blauw met oranje combineren of rood met groen, deze kleurencombinaties geven een krachtige uitstraling.

Als je kleuren kiest die super dicht bij elkaar liggen, moet je er volgens Denise wel voor zorgen dat ze genoeg contrast hebben. "Neem bijvoorbeeld van de ene kleur een lichte variant en van de andere een donkere." Als je dat niet doet dat lijkt het al snel dezelfde kleur, dat wil je natuurlijk voorkomen.

3. Harmonieuze kleuren

Als je je interieur liever wat rustiger houdt kun je kiezen voor harmonieuze kleuren. Dit zijn de kleuren die naast elkaar op de kleurcirkel liggen. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor rood-oranje of groen-geel. Het is mooi om deze dan vervolgens te combineren met neutrale tinten zoals wit of grijs. Met harmonieuze kleuren creëer je een fijne en huiselijke sfeer in jouw interieur. "Momenteel zien we veel terra-tinten, deze combineren erg mooi met de neutrale tinten." Ook kun je deze volgens Denise makkelijk terug te laten komen in accessoires.

4. Ton sur ton

Het is niet altijd nodig om met verschillende kleuren te werken. Ook met toon op toon tinten, ook wel ton sur ton, kun je een supermooi effect creëren in jouw interieur. Je kunt gaan voor eén kleur en deze aanbrengen op zowel muren als raamwerk en kasten, zo krijg de kleur toch elke keer net even een andere uitstraling door de verschillende ondergronden.  

Wil je meer kleurnuances creëren? Dan kun je ook werken met lichte en donkere tinten van deze kleur. Met toon op toon kleuren krijgt je interieur een rustige, kalme uitstraling en ontstaat er een mooi geheel in je interieur. Zo is het volgens Denise bijvoorbeeld erg leuk om met verschillende blauwtinten te werken. Een blauwe muur kan prima samen met een blauw vloerkleed en verschillende blauwe kussens op de bank. "Op deze manier heb je wel veel kleur in je interieur, zonder dat het te druk wordt!" 

Daphne van Kaam
ID: 9778

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven