Huis
Tuin
Video

Kleurrijke woonkamer (deel 1)

Woonkamer
Met zes kinderen in één huis: da's een drukke boel. Sammy en Ricardo hebben één zoon, maar hebben ook nog een gezinshuis én oppaskinderen. Met al die koters willen ze graag een gezellige woonkamer met genoeg zitplek voor iedereen.

Sammy en Ricardo kochten kortgeleden een huis in Dalfsen, waar een enórme woonkamer in zit. Hier hebben ze veel meer ruimte dan in de eengezinswoning waar ze eerst woonden. De echte verhuizing moet nog plaatsvinden, maar de familie is al druk met inpakken. Dit is dus het perfecte moment voor Thomas om te zorgen voor een woonkamer waarin ze zich straks meteen thuis voelen. Want op dit moment is de kamer nog best wel heel gedateerd...

HET ONTWERP

Oké, wat is precies de bedoeling? De woonkamer moet ruimtelijk zijn en veel (zit)plek hebben voor alle leden van het gezin. Er komt niet alleen een knusse zithoek, maar ook een grote eettafel waar je wel met tien personen aan kan zitten. Omdat de ruimte zo groot is, mag er wel een pittig behangetje op de muur. 

DE KLUSSEN

Spiegelglad
Thomas gaat dus aan de slag met een kleurrijk behang, maar voordat 'ie daarmee begint moet de wand goed glad zijn. Daarom werkt hij eerst de oneffenheden weg met een egaliseerpasta. Na zes uur is de laag droog en kan je gaan behangen. Mochten er dan trouwens nog steeds wat beschadigingen te zien zijn, dan kan je die alsnog weghalen door het te schuren.

Zwevende kastjes
Niets zo lekker als vanaf je bank lekker naar een willekeurig Nederlands klusprogramma op tv kijken, dus Thomas bouwt een zwevend tv-meubel in de zithoek. Dit meubel, dat bestaat uit twee kastjes, komt tussen de al bestaande schouw en de muur. Het bestaat uit witte planken die Thomas eerst aan elkaar schroeft, en vervolgens maakt hij de deurtjes vast met potscharnieren. Die scharnieren hebben een demping, waardoor het deurtje op het laatst heel rustig dichtgaat. Het is trouwens niet eens zo makkelijk om in je eentje een zwevend meubel aan de muur te bevestigen, dus als je tijdelijke pootjes gebruikt gaat dat veel makkelijker. Je kan dan ook rustig de boel waterpas zetten. Als de kastjes vast zitten, maakt Thomas er een blad van massief eiken op vast. 

Kleurexplosie
En dan nu de echte blikvanger: het heftige behangetje waar we het over hadden. We hebben gekozen voor dit gekleurde tegeltjesbehangHet is een vliesbehang, wat betekent dat je niet het behang, maar de muur insmeert met lijm. Het is handig om een beetje overlengte te bestellen bij het aanschafffen van het behang, voor het geval de muur misschien niet helemaal recht afloopt. Je kan namelijk beter een teveel wegsnijden dan dat je te kort hebt. 

Lekker lang tafelen
Sammy en Ricardo willen graag een grote tafel waar ze het met hele gezin aan kunnen zitten om te eten, te knutselen of spelletjes te spelen. Thomas maakt daarom een grote en stoere tafel. Het blad is er al; de poten maakt Thomas van stalen kokerprofielen van 10 bij 10 cm. De hoeken van de profielen zijn in verstek gezaagd, en Thomas last ze vervolgens met een elektronenlasser aan elkaar. Belangrijk bij het lassen is dat je onbehandeld staal gebruikt, zodat er geen giftige stoffen vrijkomen. De tafelpoten worden twee U-vormen. Die maakt Thomas met een plaatje vast aan het tafelblad. 

Volgende week maakt Thomas de woonkamer af en zie je het eindresultaat van deze kleurrijke metamorfose.

ID: 1107

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven