Huis
Tuin
Video

Lambrisering breekt de muur

Woonkamer
‘Lambrisering breekt de muur’. Met deze titel willen we zeggen dat je door lambrisering te gebruiken, een lange witte muur zoals bij Melanie, sfeervol kunt verfraaien. De muur is dan niet meer zo steriel; de lambrisering kleedt de kamer meteen aan.

De lambrisering die Thomas in de woonkamer aanbrengt is één meter hoog en twaalf centimeter diep. Dan kun je er later ook nog spulletjes op zetten! Maar hoe breng je nu eigenlijk lambrisering aan? Lees snel verder hoe je zelf een frame maakt en daar uiteindelijk een fraaie muurbekleding mee maakt.

Benodigdheden

  • Vuren balken
  • Badhoeken
  • Slagpluggen
  • Lambrisering
  • Montagekit
  • Boormachine
  • Waterpas

Stap 1

Eerst ga je het frame maken. Thomas gebruikt daarvoor vuren balken. Kijk zelf eerst hoe groot het oppervlak is dat je wilt lambriseren, dan kun je bij de bouwmarkt het juiste aantal balken bestellen. Het frame bestaat uit een bovenligger, een onderliggen en drie staanders om er een mooi strak rachelwerk van te maken. Dit doe je simpel door de balken aan elkaar te schroeven.

Stap 2

Het frame bevestig je aan de muur door middel van badhoeken. Daardoor kun je het frame op de juiste afstand van de muur stellen. De badhoeken zijn ook breder dan het framewerk is. Je hoeft ze maar op een paar punten vast te zetten. Ben je de lambrisering namelijk een keer zat, dan kun je deze heel makkelijk weer verwijderen, zonder een muur vol gaten achter te laten. De badhoeken maak je overigens vast met slagpluggen. Die kun je zo in de muur slaan, maar als je ze in de muur schroeft, dan krijg je ze er later makkelijker uit. Klussen is vooruitzien!

Stap 3

Oké, het frame zit vast tegen de muur. Tegen het vuren frame komt nu de lambrisering aan. Dat kun je doen met losse planken, die je horizontaal of verticaal tegen het frame lijmt. Of je gebruikt strakke MDF-panelen, zoals wij doen. Thomas lijmt de MDF-panelen met montagelijm op het frame. De kit die Thomas gebruikt werk makkelijk en snel. Je hoeft dan ook niet te plamuren om schroefgaten op te vullen bijvoorbeeld. Als je de kit aanbrengt, doe dat dan in dotten of strepen. Zorg voor wat lucht er tussen, dan wordt de lijm nog sterker.

Stap 4

De laatste stap is de lambrisering verven. Je ziet ons vaker voor MDF kiezen. Dat doen we met een reden. MDF kun je namelijk in alle kleuren van de regenboog aflakken.

ID: 500

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven