Huis
Tuin
Video

Landelijk wonen met diervriendelijke schapenvachten

Schapenvachtjes zijn, net als koeienhuiden en hertengeweitjes, de ultieme toevoeging aan je landelijke interieur. Maar bestaan er ook diervriendelijke varianten van de vachten? Jazeker!

Diervriendelijk
Om verwarring te voorkomen omtrent de betekenis van ‘diervriendelijk’ hebben we het in deze context over schapenvachten waar geen schapen voor geslacht zijn, maar dus wel geschoren.

Er zijn namelijk ook mensen (voornamelijk veganisten) die liever helemaal geen wol gebruiken. In dat geval kunnen ze voor de laatste optie uit dit artikel kiezen.

viltvacht

Foto's: Wooly Amigo

Viltvacht
Wil je graag een schapenvacht in huis, maar wil je niet dat daar een schaap voor moet sterven, dan kun je kiezen voor een viltvacht. Overigens moet je dit niet verwarren met een gevilde vacht, want bij het villen van een vacht wordt de huid van de schaap gebruikt als onderlaag van de schapenvacht en dat is niet echt diervriendelijk te noemen. 

Vegetarische viltvachten zijn eigenlijk net zo mooi (of misschien nog wel mooier) als gewone vachten. Wat het vegetarisch maakt is het feit dat het dier dat de vacht gegeven heeft nog leeft en in de toekomst voor nog veel meer vachten kan zorgen.

Viltvachten worden gemaakt van de geschoren vacht van een schaap wat op een laag wolvlies gevilt wordt met zeep en water. Dit kan in een bepaalde vorm gevilt worden, maar eigenlijk vinden we de vacht in de vorm van een gewone schapenvacht het meest natuurlijk ogen.

schapenvacht

Foto: IKEA

Lekker nep
Nep is hartstikke prima. Sterker nog, faux fur is hartstikke in. Dus waarom niet ook faux wool?! Het is misschien even zoeken, maar er zijn aardig wat imitatie schapenvachten te vinden, zo heeft IKEA een kleedje van polyester met een wol-look in de vorm van een schapenvacht.

Headerfoto: Wooly Amigo
Tekst: Marjolein Sintenie

ID: 3205

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven