Huis
Tuin
Video

Maak de groene molenwiek-tafel!

Woonkamer
Thomas maakt een hele speciale tafel. Eigenlijk bestaat deze maar uit zes losse delen. Heeft Thomas een klap van de molenwiek gekregen?! Nee hoor. Zie hier nogmaals hoe hij het deed!

Het ontwerp
Het gezin heeft aangegeven dat ze graag een grote eettafel wilden, om met z’n allen en eventuele visite lekker aan te kunnen eten of spelletje doen natuurlijk. En daar heeft Thomas iets leuks op verzonnen. Hij gebruikt vier poten, een groot blad en nog een verlengstuk en creëert zo een uitklapbare tafel!

Miniatuur
Thomas laat in miniatuur zien hoe het bouwpakket werkt. De vier poten heeft hij uit een plaat multiplex gezaagd en die schuift hij eigenlijk in elkaar, door middel van de inkepingen. Dan is het alleen nog een kwestie van het blad erop en klaar is je tafel. Simpel en speels! Maar hoe ga je nou zelf te werk? Lees het hieronder.

 Wat heb je nodig?

Naast de werktekening, de volgende materialen: 

  • Multiplex platen (18mm dik)
  • Decoupeerzaag
  • Schuurmachine
  • Pianoscharnier
  • Verf in gewenste kleur + benodigdheden
  • Stoelhoeken
  • Schroeftol
  • Schroeven

Stap 1
De eerste stap is het aftekenen van de onderdelen. Dat zijn dus vier poten, twee tafelbladen en twee latten. Op de tekening zie je welke afmetingen je moet gebruiken. Daarna moet je uit elke poot ook twee inkepingen zagen, zodat de poten een halfhout-verbinding krijgen. De inkepingen zijn 1,8cm breed en 3cm diep. Je zaagt ze ongeveer 3cm vanaf de rand. Dan moet je in één van de korte poten nog twee extra inkepingen zagen. Hier komen later de uitschuiflatten in te liggen. Je moet een uitsparing van 1,8 breed en 5cm diep maken. Zaag de inkepingen 15cm vanaf de zijkant.

Stap 2
Het is belangrijk dat je de losse delen al schildert voor je ze in elkaar gaat zetten. Op deze manier heb je geen ingewikkelde hoekjes. Zorg dat je het multiplex goed schuurt. Daarna schilder je met acrylverf, en ga je na eerste verflaag eerst weer schuren. Gebruik een lakroller als je aan de gang gaat.  

Stap 3
Vervolgens zet je de geschilderde poten in elkaar. Daarna is het tijd om het blad aan het onderstel te bevestigen. Hier gebruik je de stoelhoeken voor.

Stap 4
De tafel is in principe klaar nu, maar Thomas wilde er nog een extra blad aan vastmaken zodat je de tafel nog met twee á drie zitplekken kunt verlengen. Je gaat hiervoor als eerste de lat van 70 x 8cm gebruiken. Je moet hier twee inkepingen in zagen van 1,8cm breed en 3cm diep. Zorg dat deze recht tegenover de inkepingen op de korte tafelpoot zitten. Plaats de balk met stoelhoeken op de onderkant van het tafelblad, 20cm vanaf de korte tafelpoot af. Plaats vervolgens de twee latten erin. Het extra blad bevestig je aan de tafel met een pianoscharnier. Het is een scharnier over de hele breedte van de tafel, hierdoor ontstaat er ook geen kier. Je bevestigt deze scharnier met schroefjes vast aan het einde van de tafel en maakt het korte blad hier ook aan vast.

En dan ben je klaar! Je kunt nu genieten aan je eigen gemaakte verstelbare tafel!

ID: 86

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven