Huis
Tuin
Video

Maak je eigen tv-kast

Woonkamer
In de nieuwe woonkamer van Anne en John in Rotterdam heeft Thomas een eigengemaakte tv-kast geplaatst. Een hoop timmerwerk, echt iets voor Thomas! Wil je ook aan de slag? Hier vind je de beschrijving!

Hieronder is stap voor stap beschreven hoe je net zo’n tv-kast bouwt als Thomas voor Anne en John gemaakt heeft. Het lijkt misschien lastig, maar dat is het niet!

Wat heb je nodig?

  • Vurenhouten balken
  • MDF-platen
  • 8 Inboorscharnieren
  • Afkortzaag
  • Handcirkelzaag
  • Schroefmachine
  • Spijkertacker
  • Lijm
  • Waterpas
  • Schroeven

Werkbeschrijving

Stap 1
De eerste stap voor het maken van de tv-kast is het maken van de wandjes. Hiervoor gebruik je de houten balken en de MDF-platen. Zaag vier houten balken (of drie als je de kast met de zijkant tegen een muur bevestigt) op de gewenste lengte. Let op! Als je een hoge of dikke plint hebt, zorg dan dat je daar een stukje voor uitzaagt. Dit hoeft niet netjes, je zult er later niks meer van zien. Daarna zaag je meerdere houten balkjes die even lang moeten zijn als de diepte van de kast. Deze korte balkjes schroef je vast aan de lange balk. Vervolgens schroef je het geheel tegen de muur aan. Als de kast met de zijkant tegen een muur aankomt, kun je het zijwandje tegen deze muur aanlijmen en verstevigen met een paar schroeven. Hierna zaag je met de handcirkelzaag de MDF-platen op maat. Deze platen bevestig je met de tacker aan de geplaatste balken. Hetzelfde doe je met stroken van MDF die op de voorkant van de balken moeten komen. Deze strook wordt dus zo breed als de balk plus twee keer de MDF-plaat.

Stap 2
Vervolgens ga je aan de slag met de zwevende planken. Je begint met het op maat zagen van meerdere balken. De balken komen over de gehele breedte van de kast, meet dus eerst de afstand tussen de twee zijwandjes. Bevestig de balken waterpas aan de muur. Je kunt zelf bepalen op welke hoogte je de planken wilt hebben. Bedenk wel dat aan de onderkant deurtjes komen, dus plaats de eerste plank op een hoogte die even lang is als het deurtje. Vervolgens heb je twee even grote MDF-platen en een MDF-strook nodig. De strook zaag je verstek aan beide kanten met een handcirkelzaag en de platen zaag je allebei verstek aan één kant. Leg de drie delen aan elkaar en plak ze vast met een dik afplaktape. Draai alle delen om en smeer houtlijm tussen de groeven. Bevestig ook een extra lat tussen de MDF-platen voor extra stevigheid. Plaats deze zo dicht mogelijk aan de kant die aan de muur komt, maar let op dat de balk die aan de muur bevestigd is er nog bij past. Als de lijm gedroogd is kun je de tape eraf halen en de plank over de balk schuiven die je op de muur bevestigd hebt.

Stap 3
Dan is de achterwand aan de beurt. De muur kan een bolling hebben of een beetje scheef zijn, maar dat is geen punt. Meet vanaf de voorkant van de kast tot waar het achterwandje komt. Bevestig hier houten latten/balken. De op maat gezaagde platen kan je hier dan makkelijk tegenaan duwen. Alle planken worden op deze manier even diep.

Stap 4
Nu is het tijd voor de deurtjes. Zaag deze eerst op maat. Vervolgens moet je met een boor van 35mm twee gaten in de binnenkant van het deurtje maken. Stop de scharnieren in de twee gaten, leg er een rechte plank naast om ze precies evenredig te krijgen en schroef ze met een aantal korte schroeven vast. De basisplaat van het scharnier schroef je vast in de kast. Vervolgens kun je de twee delen in elkaar draaien. Als je net als Thomas een kast maakt waar een tv in komt, moet je opletten welke scharnieren je kiest. Ga voor scharnieren die een extra grote draai kunnen maken. Hierdoor heb je geen last van de deurtjes als je tv wilt kijken.

Stap 5
De laatste stap is het verven van de kast. MDF heeft soms een vettige waslaag. Je zult dan eerst een speciale MDF reiniger moeten gebruiken. Daarmee maak je het oppervlak vetvrij. Door de ondergrond te schuren, hecht de grondverf beter. Met het schuurpapier maak je namelijk talloze haarfijne krasjes. Daar kan de verf zich beter in vasthechten. Zet het eerst in de grondverf voordat je jouw gewenste verfkleur aan gaat brengen!

ID: 156

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven