Huis
Tuin
Video

Wow! Deze kleur in huis kan zorgen voor een veel lagere energierekening!

Een lagere energierekening wil iedereen wel. Dit kun je bereiken door minder energie te verbruiken in huis, maar er is nog een handige manier: je muur in een bepaalde kleur verven! Het klinkt misschien raar, maar onderzoekers zijn ervan overtuigd!

Het is dus tijd om je muren een nieuw likje verf te geven.

Warme kleuren

Het is al bekend dat er warme kleuren en koele kleuren zijn en dat deze effect hebben op het gevoel van een ruimte. Er is echter een kleur waardoor het lijkt alsof je lichaamstemperatuur omhoog gaat. Deze warme kleur is ook nog eens mooi, want het is olijfgroen!

Onderzoek

Wetenschappers onderzochten 157 deelnemers op de waarneming van lichaamstemperatuur en het verband met kleuren. De participanten werden hiervoor in drie verschillende ruimtes met verschillende kleuren geplaatst. Overal was het precies 18 graden celcius.

Ondanks dat alle ruimtes even warm waren, voelde één derde van de deelnemers zich het warmst in de olijfgroene ruimte. Deze kleur heeft namelijk ondertonen van warme kleuren als geel en bruin. Hierdoor krijg je van binnen, en dus ook van buiten, een warmer gevoel.

Energierekening

Door je muur in een olijfgroene kleur te schilderen, krijg je het dus warmer. Hierdoor kun je best je verwarming iets lager zetten. Zo kun je tot wel 300 euro per jaar besparen!

Julia van Rijn
ID: 8570

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven