Huis
Tuin
Video

Onderzoek wijst uit dat vrouwen honden beter begrijpen dan mannen

Hoe goed is jouw ‘honds’ eigenlijk? Weet jij precies hoe je hond zich voelt en wat hij je duidelijk wil maken met zijn blikken, blaffen en kwispels? Als je een vrouw bent is de kans in ieder geval groter dat je honden beter begrijpt dan dat mannen doen…

In een nieuw onderzoek werd onderzocht wat voor emoties mensen oppikken bij grommende honden. En de resultaten zijn behoorlijk opmerkelijk.

Als je je hond een beetje goed hebt getraind kan hij aardig begrijpen wat je van hem verlangt wanneer je ‘zit’, ‘lig’ of desnoods ‘dood’ roept. Maar… andersom is dat ook het geval. We weten precies wat je hond wil als hij aan de deur krabt, kwispelend bij zijn hondenriem staat of als hij bij zijn voerbak gaat zitten.

hond begrijpen

Grommen begrijpen

Maar, wat blijkt… Wij mensen kunnen honden dus ook begrijpen als zij terugpraten. Onderzoekers van de Loránd Eötvös universiteit in Boedapest deden onderzoek onder veertig deelnemers wat ze op kunnen pikken uit het gegrom (hun vorm van communicatie) van honden. De groep was een mix van mannen en vrouwen en hondenbezitters en mensen die geen honden hebben.

Voor dit onderzoek werd het geluid van achttien verschillende honden opgenomen, allemaal in verschillende situaties. Denk aan grommen tijdens het spelen, als ze zich bedreigd voelen en als ze hun eten beschermden tegen andere honden. Vervolgens luisterden alle deelnemers naar twee verschillende sets opnamen, met in elke set twee grommen uit elke eerder genoemde situatie. Bij de eerste set moesten de deelnemers raden of het grommen van angst, agressie, wanhoop, geluk of speelsheid was. Bij de tweede set moesten de deelnemers inschatten wat de context van het gegrom was.

Onderscheid maken

In de speelse context herkenden de deelnemers dat de grom een laag agressieniveau had en juist hoger scoorde in de factoren speelsheid en geluk. Daarnaast scoorde die ook in de factor van woede en angst. 63 procent van de ondervraagden waren in staat om de context van het gegrom correct te identificeren. Dit betekent dat dit een van de eerste onderzoeken is die laat zien dat mensen daadwerkelijk onderscheid kunnen maken tussen de grommen van honden. “We weten relatief weinig over het vocale communicatiesysteem van honden, en de meeste studies hebben zich gericht op de verschillende soorten blaffen,” vertelt hoofdonderzoeker Tamás Faragó.

honden begrijpen vrouw

Vrouwen begrijpen honden beter

Daarnaast bleek uit het onderzoek dat hondenbezitters beter presteerden dan de deelnemers die geen hond(en) hebben. Dat klinkt behoorlijk logisch, maar over het volgende gegeven waren we dan weer wél verrast: vrouwen deden het onderzoek doorgaans beter dan mannen. Hoe dit kan? Zouden vrouwen een diepere connectie hebben met honden of spreken ze gewoon beter ‘honds’? Tamás Faragó antwoordt er het volgende op: “Vrouwen zijn waarschijnlijk empathischer en gevoeliger voor andermans emoties en dit helpt hen om de contexten beter te associëren met de emotionele inhoud van het gegrom.”  

Wist je trouwens dat mensen met een hond ook meer foto’s nemen van hun viervoeter dan van hun eigen geliefde?
Hoe dat zit lees je hier.

Fotocredits
Headerfoto: Jonathan Daniels - Unsplash  
Foto 1: Valerie Elash - Unsplash  
Foto 2: Valerie Elash - Unsplash

Tekst
Marjolein Sintenie

Bron: Broadly-Vice en NSMBL  

ID: 4054

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven