Huis
Tuin
Video

Operatie 'sfeervolle woonkamer' (deel 1)

Woonkamer
Otto en Priscilla wonen sinds kort in een nieuwbouwhuis. Ze vinden het maar lastig om sfeer in de woonkamer te brengen. Want hóe maak je een keuze uit al die leuke woonstijlen? En hoe breng je kleur en eenheid in huis?

Eigenlijk vinden ze een heleboel dingen leuk. ''Als we in de woonboulevard lopen, vinden we heel veel mooi,'' vertelt Priscilla. ''Maar ja, hoe stel je dat samen? En welke sfeer willen we eigenlijk?'' 

Het plan

Thomas heeft een plan bedacht voor de familie. De muren van de kamer krijgen behang, er komt een zelfgemaakte kast met haard tegen de wand en de meubels en kleuren zullen allemaal binnen hetzelfde kleurenpalet passen. Dit alles zal zorgen voor een knusse, moderne woonkamer waarin alle onderdelen een eenheid vormen. (Wil je trouwens meer weten over het creëren van een stijl in je huis? Hoe je dat doet en waar je op moet letten? Check dan dit artikel!)

Eerst de gaten weg

Omdat de basis van dit huis prima is, hoeft Thomas niets te veranderen aan de vloer en de wanden. Dat ziet er allemaal netjes uit. Maar voordat Thomas begint met het bouwen en sjouwen van de meubels, moet hij nog even iets fixen. In de muur zijn namelijk wat gaten achtergebleven van schilderijen die er hingen. Die werkt Thomas even weg met een muurvuller. 

Ons eigen behang

Zo, nu kan er gezorgd worden voor sfeer. Eén van de wanden beplakt Thomas met behang met een stoer betonplatendessin. Het is ons eigen Eigen-Huis-&-Tuin-behangEr zijn veel verschillende kleuren en dessins, maar deze grijze variant past het best bij deze woonkamer. Het is vliesbehang, wat betekent dat je de muur insmeert met lijm en niet het behang zelf. Ook hoef je hierbij niet de stroken overlappend aan te brengen. Je kan ze gewoon tégen elkaar aan plakken. Stotend behangen heet dat. 

Chique magneetbord

Het betonbehang brengt Thomas ook nog ergens anders aan: op een magneetbord. Dit maakt hij van MDF, magneetverf en vurenhouten latjes. Over de laag magneetverf plakt hij het behang. De latjes vormen een lijst om het bord heen. Wil je weten hoe je dit maakt? Hier lees je de werkbeschrijving. 

Nieuwe schakelaars

Zo, en nu even wat praktische zaken. Thomas zorgt er voor dat alle elektriciteit goed zit. Hij vervangt de schakelaars voor moderne, witte versies en bouwt zelfs een USB-aansluiting in de muur. 

Sfeer aan de wand 

Voor de muur die Thomas net behangen heeft, komt een wandmeubel. Die gaat hij zelf in elkaar zetten. Het meubel bestaat uit meerdere planken, veel kastruimte én een schouw met een elektrisch haardje erin. Thomas maakt de meeste onderdelen van MDF, maar voor de binnenkant van de kasten gebruikt hij gemelamineerd spaanplaat. Laatstgenoemde is heel handig spul, want door het kunststoflaagje dat op de plank zit hoef je het niet meer te verven. 

De deurtjes worden van MDF. Thomas maakt ze vast met potscharnieren. De bovenkant van de kast maakt Thomas optisch dikker door er aan de voorkant een extra stukje hout aan vast te maken. Het lijkt nu net een massief blad. 

Dit was 'm alweer, voor deze week. Volgende week maakt Thomas de woonkamer af. Zie je dan!

ID: 1022

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven