Huis
Tuin
Video

Opgeruimd staat netjes!

Woonkamer
Je kunt je voorstellen dat Thomas met al zijn ervaring sommige klussen al honderden keren heeft uitgevoerd. Daarom is het des te bijzonder dat er één meubel is, dat hij nog nooit gemaakt heeft: een televisiekast met schuifsysteem. Dit wordt één van de highlights in de nieuwe woonkamer van Melanie. Ben je klaar met tv kijken? Dan schuif je de deur van de kast opzij en staat je televisie uit het zicht.

Wat je onmiddellijk bereikt met een schuifmeubel, is ruimtebesparing. In de schuifdeur kun je namelijk dingen kwijt, in Melanies geval boeken en tijdschriften, maar ook andere interieuraccessoires en de televisie zelf natuurlijk.  Maar hoe maak je die tv-kast nu eigenlijk? In onderstaande afbeelding vind je in ieder geval alvast de afmetingen van de kast.

Benodigdheden

  • MDF 18 millimeter (7 platen)
  • MDF 12 millimeter (3 platen)
  • Deuvels van 8 mm en 10 mm
  • Deuvelsetje (om boren makkelijker te maken d.m.v. afdrukken)
  • Cirkelzaag
  • Boormachine
  • Hamer

Stap 1

De buitenkant van de kast maakt Thomas van de 18 millimeter dikke MDF-platen. Voor de achterkant van de kast gebruikt hij de MDF-platen van 12 millimeter. De eerste stap ligt voor de hand: we gaan de platen eerst op maat zagen. Die afmetingen vind je in de schets hierboven.

Een kast die op zo’n prominente plek in je woonkamer komt te staan, moet natuurlijk wel goed afgewerkt zijn. Het hele zooitje in elkaar schroeven is natuurlijk de makkelijkste manier, maar uit esthetisch oogpunt niet ideaal. Thomas zet de tv-kast dan ook in elkaar met houtlijm en deuvels. Daardoor krijg je een kast, die naadloos in elkaar past.

Stap 2

Je moet dus aardig wat gaten gaan boren in de MDF-platen. Die gaten moeten exact op de goede plaats zitten, want ze moeten weer corresponderen met de gaten in de andere plaat. Anders past je kast natuurlijk nooit goed in elkaar. Thomas gebruikt daarom een deuvelsetje. Dit setje bestaat uit een stop voor op je boor, zodat ieder gat dat je boort dezelfde diepte heeft. Daarnaast zitten er in het setje ook scherpe afdrukpuntjes. Die plaats je in de geboorde gaten, waarna je de andere MDF-plaat daar weer bovenop drukt. De scherpe puntjes maken zo een afdruk op de nog te boren plaat, zodat je exact weet waar de boor er in moet!

Stap 3

Nadat je alle platen geboord hebt, is het zaak de platen met elkaar te verbinden. Dit doe je door de gaten en randen van de platen in te smeren met houtlijm, om vervolgens de deuvels in de gaten te slaan en de platen met elkaar te laten samensmelten tot één geheel. Het is hierbij van belang dat je goed druk zet, dus eventueel kun je lijmklemmen gebruiken. Zo kan de lijm goed uitharden en krijg je een stevige kast.

Stap 4

Thomas heeft met een frees een sponning in de achterste MDF-platen van de kast gemaakt. Daardoor valt de achterkant van de kast netjes in deze sponning. Die sponning hoeft natuurlijk niet, maar maakt het geheel wel netjes af. De achterkant van de kast lijm je vervolgens in de sponning. Hier komen geen deuvels aan te pas!

Stap 5

In het tweede deel van deze klus gaat Thomas samen met Melanie aan de slag. Ze gaan nu samen de schuifdeur/schuifkast maken. Deze schuifdeur is eigenlijk niets meer en niets minder dan een grote bak van 6 cm diepte, die uit vier gelijke vakken  van 37 cm bestaat (zie schets bovenaan deze pagina). Deze ‘bak’ maak je op precies dezelfde manier als de kast, zoals beschreven bij stap 3.

Stap 6

Als je de schuifdeur gebruikt, moet de lectuur natuurlijk wel stevig in de kast blijven staan. Daarom komen er een paar centimeter boven elke plank, kleine eikenhouten latjes. Deze worden vastgespijkerd met koploze spijkers. Maar omdat de latjes erg dun zijn en er helemaal aan de rand van de latjes gespijkerd moet worden, is de kans groot dat het hout gaat splijten. Daarom moet er voorgeboord worden. Dat kun je ook met het spijkertje zelf doen, door deze in de boorkop te plaatsen. Daarna timmer je de spijkers in de latjes.

Stap 7

De kast is gemaakt uit MDF en dat heeft een voordeel: je kunt het verven in alle kleuren van de regenboog! Thomas heeft olijfgroen gekozen, omdat het beste past bij de rest van het interieur dat we voor ogen hebben.

Stap 8

De laatste stap is het inhangen van de schuifdeur. Thomas gebruikt hiervoor een simpel schuifrailsysteem zonder wieltjes, omdat je deze schuifdeur minder intensief gebruikt als die van een kledingkast bijvoorbeeld. De deur schuift hierdoor soepel door een geleidingsrail. Er zijn allerlei schuifdeursystemen verkrijgbaar, waarbij de deur bijvoorbeeld met wieltjes in een rail hangt. Aan jou de keuze voor welke oplossing je kiest.

ID: 497

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven