Huis
Tuin
Video

Op deze 5 dingen moet je letten bij het kopen van een huis

Sta je op het punt een huis te kopen? Dan is het gevoel dat je bij een huis krijgt natuurlijk erg belangrijk. Maar, vergeet niet verder te kijken dan dat. Deze vijf punten zijn ook belangrijk om over na te denken!

1. Wat is de staat van de apparatuur?

Vraag of bijvoorbeeld het keukenapparatuur blijft staan, zoals de koelkast en de vaatwasser. Is dat het geval, check dan goed de staat van de apparaten. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld de CV-ketel. Bekijk alles goed en ga na of ze (snel) aan vervanging toe zijn. Dit kan je meenemen in de kosten van het huis.

Tip: een huis koop je in principe kaal. Maar lang niet iedereen wil alles van het huis meenemen. Vraag daarom naar de mogelijkheid om bijvoorbeeld de vloer over te nemen. Dat scheelt je een hoop werk, en geld. Mits je de vloer mooi vindt natuurlijk.

2. Hoeveel zonlicht is er?

Zonlicht is erg belangrijk. Let daarom goed op de hoeveelheid zonlicht dat het huis binnenkomt. Genoeg zonlicht kan je huis een stuk groter laten lijken. Bezichtig het huis op verschillende momenten, zo weet je hoe het zonlicht in het huis is.

Houd ook rekening met de tuin. Bepaal allereerst of je wel een tuin, of een balkon, wilt en hoe groot die moet zijn. Stel je eisen! Eén van die eisen is zonlicht. Wil je veel zonlicht, of ben je op zoek naar een schaduwrijke tuin? De ligging van de tuin is daarom iets om goed op te letten.

3. Hoe is de buurt?

Hoe mooi het huis ook is, de buurt is ook belangrijk. Zoek op internet informatie over de buurt en kijk ook naar de criminaliteit in de buurt. Dit kan je gemakkelijk vinden op de website van de politie. Maar dat is niet het enige waar je op moet letten. Kijk bijvoorbeeld ook naar speelruimte voor de kinderen als je die hebt, of wilt. En parkeerplekken zijn ook niet onbelangrijk. Het is slim om op verschillende momenten de buurt eens te bekijken. Pak bijvoorbeeld je fiets en fiets een rondje door de buurt. Zo kan je zien hoe druk het is met auto’s en wat voor buurtbewoners er wonen. 

huis kopen

4. Waarom staat het huis te koop?

Bekijk ook hoe lang het huis al te koop staat en hoe lang de huidige eigenaar er in gewoond heeft. Staat het huis lang te koop, of heeft de huidige eigenaar er maar een paar maanden in gewoond? Dan is het misschien tijd om op onderzoek uit te gaan. Stel vragen! Het huis kan perfect ogen, maar wat is de reden dat de huidige eigenaar het wilt verkopen? Er hoeft natuurlijk niets mis te zijn met het huis, de huidige eigenaar heeft misschien gewoon een nieuwe baan ergens anders. Maar vraag er toch naar, wie weet bevalt de buurt niet, of heeft het huis toch zijn gebreken. En vraag door! Misschien bevalt de buurt niet bij de huidige eigenaar, maar past het juist wel goed bij jou. 

5. Wees realistisch!

Bedenk heel goed wat je wilt, en wat je je kan veroorloven. Heb je een kinderwens? Dan is een extra kamer geen gekke eis. Wil je heel graag in die ene buurt wonen, maar red je dat financieel echt niet. Dan moet je misschien toch kiezen voor een andere buurt. Zorg dat je een lijstje met met de dingen die je écht wilt in je droomhuis en maak een financieel overzicht zodat je precies weet hoeveel je kan uitgeven. Houd hier ook rekening met eventuele verbouwingen!

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je je thuis voelt in je nieuwe huis. Het huis moet je een goed gevoel geven. Als dat zo is maak je gemakkelijk van je huis een thuis. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het huis persoonlijk te maken en het helemaal in te richten zoals jij dat mooi vindt.

Fotocredits
Headerfoto: Rawpixel - Unsplash
Foto 2: Hugo Sousa - Unsplash

Tekst
Käthe van der Werf

ID: 4157

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven