Huis
Tuin
Video

Moeite met opruimen? Wellicht is de KonMari methode dan iets voor jou!

Kom je na een drukke dag werken thuis in een huis vol troep? Dan kan dit voor stress en onrust zorgen. Gelukkig is hier een oplossing voor: opruimen met de KonMari methode!

Opruimen met de KonMari methode

De Kon-watte? Yes, de KonMari methode. Een superpopulaire manier van opruimen, bedacht door opruimgoeroe Marie Kondo. De koningin van het opruimen schreef verschillende boeken over opruimen die wereldwijd een groot succes zijn. Bij de methode staat minimalisme centraal: we hebben helemaal niet zoveel spullen nodig om gelukkig te zijn.

Stap 1: wat is je einddoel?

Bij het beginnen met de methode moet je goed naar jezelf kijken. Want waarom ga je opruimen? En wat wil je uiteindelijk bereiken met het opruimen? Door een duidelijk doel te hebben, heb je ook meer motivatie om hiernaartoe te werken.

Stap 2: weggooien

Hierna wordt het tijd om spullen te gaan weggooien. Houd alleen spullen die je een goed gevoel geven. Word je iedere dag weer blij van een cd die je nog steeds grijs draait? Houd deze dan. Maar heb je een stapel cd’s in de kast liggen waar je al tien jaar niet meer naar hebt geluisterd? Weg ermee! Je mag hierbij streng zijn tegen jezelf, je hebt veel minder nodig dan je zelf denkt.

Stap 3: opbergen

Alles wat overblijft nadat je onnodige spullen hebt weggegooid, moet worden opgeborgen. Creëer hierbij rust door alles op een vaste plek te leggen. Bij de KonMari methode ruim je op per categorie, niet per ruimte. Dit betekent: geen belangrijke papieren door het hele huis, maar één vaste plek waar je alles terug kunt vinden. Superhandig, want zo ben je niet steeds alles kwijt.

Lades en kasten  
Het lijkt misschien ideaal om als er bezoek komt alle troep in de kast te verstoppen (kan ook superhandig zijn), maar op lange termijn zorgt dit voor superveel onrust. Zorg daarom dat ook ín je lades en kasten alles goed georganiseerd is. Dit kan goed door gebruik te maken van kleine bakjes waarin je alles doet. Je hoeft zo niet heel je la te doorgronden om je schaar te vinden.

Kleding
Vouw je kleding verticaal op. Zo neemt het namelijk minder ruimte in beslag. Én ook fijn: zo kun je al je kleding zien waar je blij van wordt. Kijk goed waar je de verschillende categorieën die in je kledingkast zitten wil opbergen. Houd alle jurkjes bij elkaar, houd alle broeken bij elkaar en zorg voor een overzichtelijke opbergplek voor je sokken en ondergoed. Het is handig om hierbij gebruik te maken van lades en bakjes.

Papieren
Houd alleen de belangrijkste papieren, zoals bonnetjes en contracten. Leg dit allemaal op een vaste plek neer. Zo lijkt het niet meer alsof je spullen verstoppertje spelen in je eigen huis. Ideaal, want dit kost vaak onnodig veel tijd.

Dierbare spullen
Wat dierbaar is, verschilt per persoon. Misschien ben jij wel gehecht aan je koffiezetapparaat, terwijl een ander gehecht is aan vaasjes die op de vensterbank staan. Uiteindelijk is het belangrijk dat je jezelf omringt met alleen maar spullen waar je je goed bij voelt. Opruimen met KonMari kost wat tijd, maar je zal zien dat het de moeite waard is. Een opgeruimd huis zorgt ervoor dat je je van binnen ook lekker opgeruimd voelt.

Bekijk ook:

Fotocredits
Headerfoto: SarahDorweiler -Unsplash

Tekst
Julia Dilissen

ID: 3929

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven