Huis
Tuin
Video

4 manieren om oude elementen in je (nieuwbouw)huis toe te voegen

Huizen uit de 19e en begin 20e eeuw zijn hot! Velen van ons dromen weg bij glas in lood ramen, ensuite deuren, hoge plafonds, ornamenten en ga zo maar door. Maar… wonen in een huis uit die periode is lang niet voor iedereen weggelegd. Geen nood! Ook jij kunt met gemak wat oude elementen in huis halen.

1. Ornamenten en sierlijsten

Kenmerkend voor een oud interieur zijn ornamenten en sierlijsten. In hele oude panden vind je ze nog op het plafond en met geluk zelfs nog op de muren. Zo niet, dan kun je ze -eigenlijk- heel gemakkelijk zelf aanbrengen!  

Voor muurlijsten heb je een stuk minder nodig dan je denkt! Met een aantal houten sierlatten (kant en klaar uit de bouwmarkt), goede lijm, een verstekzaag, verf en een waterpas kom je eigenlijk al een heel eind! Thomas creëerde met sierlatten namelijk een superromantisch, ouderwets Parijs sfeertje in de studio van Charlotte.

Is dat niet genoeg en wil je nog meer? Dan kun je natuurlijk ook ornamenten laten aanbrengen in je huis door professionals! Erg mooi rondom je plafondlamp of als sierlijst over het gehele plafond.

Van karakterloze studio naar Parisian chique hotelkamer
Woonkamer

2. Hoge plafonds

Een hoog plafond is ook kenmerkend voor de negentiende eeuw. Hoe hoger het plafond, hoe meer status je had. Dat is in de loop van de jaren flink veranderd en een groot deel van de huizen heeft die mazzel dan ook niet meer. 

Maar... Wist je dat je met een simpel trucje, je ruimte ook optisch hoger kan laten lijken?

3. Glas in lood

Vroeger mochten glas in lood ramen ook niet ontbreken in een huis. Vooral aan het eind van de 19e eeuw nam het toe in populariteit. Het was een vorm van kunst en een manier om je huis te versieren. Een ambacht die anno 2020 grotendeels verloren is gegaan... maar wie het heeft, koestert het waar mogelijk! 

Echter, kun je ook zelf nog wel met glas in lood aan de slag! Zo zou je een mooie deur in huis kunnen voorzien van een prachtig raam of een raam aan de voorkant van je huis. Is dit iets te kostbaar of gewoon onmogelijk in jouw huis? Dan kun je glas in lood ook nog altijd terugbrengen in je huis door middel van de prachtige glas in lood kunstwerken van bijvoorbeeld De Glazerij. Een prachtige eyecatcher voor aan de muur of boven je bed! 

Is dit iets te kostbaar of gewoon onmogelijk in jouw huis? Dan kun je glas in lood ook nog altijd terugbrengen in je huis door middel van de prachtige glas in lood kunstwerken van bijvoorbeeld De Glazerij. Een prachtige eyecatcher voor aan de muur of boven je bed!

 

 

4. Open haard

Tot slot is ook een open haard in de kamer echt iets wat in deze stijl niet kan en mag ontbreken. Niet bij iedereen is hij nog in werking, maar een prachtig element in de kamer is het sowieso! 

Heb je geen open haard, maar wil je toch de sfeer? Onze redacteur Lobke ging zelf aan de slag met deze ombouw en een elektrische variant.

 
Marijke van Gemert
ID: 10391

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven