Huis
Tuin
Video

Gaat bij jou zelfs een cactus dood? Met deze 8 simpele tips niet meer!

Gaan zelfs cactussen -ongeveer de makkelijkst te verzorgen planten op aarde- bij jou dood? Dan is het wel duidelijk: jij hebt geen groene vingers. Maar dat betekent niet dat je de hoop moet opgeven, want met deze 8 simpele tips gaat het je hoe dan ook lukken ze in leven te houden!

Niet te vaak water geven
De cactus komt van oorsprong uit Afrika en Midden- en Zuid-Amerika en is dus gewend om op weinig water te leven. Daarnaast hebben ze in tegenstelling tot andere planten weinig zogenaamde huidmondjes op hun ‘blad’ waardoor het water bijna niet verdampt. Daar bovenop kunnen ze ook nog eens een aantal keer hun eigen gewicht aan water opzuigen en opslaan. Daarom kan de cactus gemakkelijk drie maanden zonder water overleven als de temperatuur daalt (in de winter bijvoorbeeld). Sterker nog, als de temperatuur lager is, is het zelfs beter om de aarde van de cactus droog te houden. 


Mocht je de cactus bij de verwarming of in de zon (bij het raam bijvoorbeeld) zetten, dan heeft de plant wel vaker water nodig, maar nog altijd niet vaker dan ééns per maand.

 

Je kunt de cactus beter in één keer wat meer water geven dan meerdere keren een beetje water. (Kijk voor de precieze hoeveelheid op het kaartje dat meestal bij de plant wordt meegeleverd of zoek het op internet op voor de specifieke cactus die jij hebt). 

 

2. Kleine cactuspotjes = meer water
Hele kleine cactuspotjes kunnen minder water opnemen, dus in dat geval moet je de cactus om de twee weken water geven in plaats van eens per maand.

 

3. Alleen water geven bij droge aarde
Als je de cactus water geeft, doe dat dan alleen als de aarde volledig opgedroogd is. Op deze manier voorkom je wortelrot. De meeste cactussen -of cacti zoals je officieel hoort te zeggen- gaan dan ook dood omdat ze te veel water hebben krijgen en daardoor rottende wortels krijgen. Het vervelende is dat je het niet goed kunt zien als dat gebeurt, daarom is het beter om bij twijfel gewoon wat minder water te geven.

Foto: Fonq

 

4. Wortels niet in water
Het is belangrijk dat je voorkomt dat de wortels van de cactus niet in het water blijven staan, dus laat absoluut geen laagje vocht op de bodem van het potje achter. In dat geval is het overigens handig om te zorgen dat er een gaatje in je plantenpotjes zit en het potje op een schoteltje te zetten zodat het overtollige vocht weg kan lopen.

 

5. Bloemknoppen? Meer water!
Sommige cacti krijgen ook bloemetjes. Wanneer je dat ziet mag je de cactus iets meer water geven dan je gewend bent.

Foto: Homesick Blog

 

7. Nevelen
Omdat de meeste cactussoorten via de huid water kunnen opnemen kun je in de winter ook nevelen (met een speciale plantenspuit) in plaats van een normale dosering water te geven. Zo neemt ‘ie wel water op via de huid, maar wordt de aarde niet onnodig vochtig. 

 

8. Voeding
Omdat de cactus van nature langzaam groeit verbruikt de plant ook weinig voeding. Maar je kunt de plant als extra steuntje in de rug wel af en toe vloeibare voeding geven, doorgaans bij elke vierde waterbeurt. Gebruik je speciale cactusvoeding, hanteer dan de gebruiksaanwijzing.

 

 

Maar let op: gebruik nooit een overdosis. Ook niet na een periode dat de kamerplant geen voeding heeft gehad.

 

Headerfoto: Mikkel Bech
Tekst: Marjolein Sintenie

ID: 2874

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven