Huis
Tuin
Video

De nieuwste plantentrend: de Olifantsoor.. met zebrastreepjes

Wij zijn fan van de Alocasia Zebrina, oftewel: de Olifantsoor met zebrastreepjes. Deze prachtige groene kamerplant is te herkennen aan zijn grappig gevormde bladeren die je (met een beetje fantasie) aan de oren van een olifant doen denken. En… het zebraprintje zorgt er voor dat het junglefeestje compleet is. Heb jij ‘m al in huis?

Foto: Muubs - Trendy Living

 

Olifantsoor
De aparte vorm en de scherpe randjes van de bladeren doen denken aan olifantsoren, en daarom krijgt de Alocasia Zebrina ook wel de liefkozende naam ‘Olifantsoor’. Klinkt bijna net zo schattig als de pannenkoekplant, vind je niet?!

Foto: David J. Stang Wikipedia

 

Waar is die zebra dan?!
Erg leuk die olifant verwijzing, maar waar zit die zebra dan? Kijk maar goed naar de steel. Daarop zie je een prachtig zwart/wit-gestreept patroon die de plant de zebra-look geeft.

Foto: Intratuin

 

Verzorging
De Alocasia Zebrina heeft eigenlijk altijd water nodig, dus het is noodzakelijk de grond continu lichtvochtig te houden, het liefst met een beetje lauwwarm water. Daarnaast is de plant veel zon gewend, dus geef ‘m vooral een plekje bij het raam of zet 'm op een plek waar de zon het grootste gedeelte van de dag schijnt. Als de plant te donker staat zal het blad snel naar het licht groeien, waardoor de stengel onder zijn eigen gewicht kan bezwijken. Daarom wordt aangeraden de plant maandelijks een kwartslag te draaien.

 

De Alocasia groeit overigens enorm snel en de bladeren kunnen in het regenwoud soms wel 1,5 meter breed worden. Vind je dat net even iets te groot voor in huis, knip dan af en toe het onderste blad van de plant af tot een centimeter of vier van de grond.

 

 

Wist je dat...
Wist je trouwens dat de Alocasia Zebrina op Borneo, waar de plant vandaan komt, wordt gekookt en opgegeten? Daarnaast wordt de plant ook vaak gebruikt als paraplu (zowel door mensen als dieren), omdat de bladeren enorm breed kunnen worden.

 

Extra tip van onze lezers: 

Pas wel op met je houten vloer. De plant neemt namelijk veel water op, maar kan ook weer druppels uitstoten die van de bladeren op je vloer druppen. 

Headerfoto: Huisje aan de Haven
Tekst: Marjolein Sintenie

ID: 2831

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven