Huis
Tuin
Video

Dit is waarom je je ramen open moet zetten in de winter

Het begint al goed koud te worden buiten, dus het liefst sluiten we alle ramen en deuren. De verwarming wordt weer opgestookt, want wie houdt nou niet van een lekker warm huis. Wist je dat je zo super inefficiënt bezig bent?

Wanneer de verwarming aan gaat, moeten de ramen dicht. Anders is het zonde van de energie. Tenminste, dat is wat wij allemaal denken. Helaas is niets minder waar, want door je ramen te sluiten komt er geen frisse lucht binnen. Dit betekent dat je extra veel energie verbruikt om je huis warm te krijgen!

Deze planten bestrijden je vermoeidheid!
Woonkamer

Hoe zit dit precies?

Een gemiddeld gezin produceert zo’n 10 liter vocht door dagelijkse bezigheden, wat verdampt in de lucht. Daarnaast zijn er andere bronnen, zoals de badkamer, keuken en zelfs via funderingen waar vocht vrijkomt. Hierdoor creëer je een vrij vochtige omgeving, waardoor je verwarming moeite heeft met het verwarmen. 

Het is een gegeven dat vochtige lucht nou eenmaal minder snel opwarmt dan droge lucht. Door je ramen of deuren een half uurtje open te zetten elke dag, kun je de droge lucht van buiten naar binnen halen. Dit balanceert het vochtgehalte in huis, waardoor je kachel de rest van de dag minder hard hoeft te werken!

Let op! Dit is vooral belangrijk bij nieuwbouwhuizen, omdat deze tegenwoordig zo goed geïsoleerd zijn. Hierdoor komt er weinig lucht van buiten naar binnen en blijft het vocht hangen. In oudere huizen kwam er door kiertjes en ramen aardig wat lucht naar binnen, waardoor het vochtgehalte minder hoog is.

Fotocredits:

Header: William Santos - Unsplash

Esmée Duindam
ID: 9512

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven