Huis
Tuin
Video

7 redenen waarom je altijd meer planten in huis nodig hebt

Waar anderen een schoenenverslaving kunnen hebben, heb jij misschien wel een plantenverslaving. Maar dat is helemaal niet zo erg. We kunnen namelijk genoeg geldige redenen noemen om meer planten te kopen.

Sta jij bij je vrienden bekend als die ene ‘crazy plant lady’? En word jij dolgelukkig van een bezoekje aan het tuincentrum, terwijl je partner dan waarschijnlijk weer zegt: ‘Moet je nou alwéér nieuwe planten kopen? Je hebt er toch al genoeg?!’ Maar gelukkig heb je vanaf nu een lijstje met goede excuses paraat:

1. Planten helpen stress te verminderen

Niet alleen bepaalde hondenrassen helpen je te ontspannen, ook planten kunnen stress verminderen. Onbewust reageer je namelijk op de natuur, alleen al door ernaar te kijken. Heb je gauw last van stress? Koop er dan nog maar een paar extra planten bij! 

2. Planten zuiveren de lucht in huis

Dat planten voor zuurstof zorgen wist je waarschijnlijk wel, maar sommige planten zijn ook sterren in het zuiveren van de lucht. Dus hoe meer planten je in huis hebt staan, hoe beter de luchtkwaliteit in huis is. Welke planten het beste zijn in het zuiveren van de lucht lees je hier.

3. Planten zorgen voor een betere luchtvochtigheid in huis

Planten zorgen niet alleen voor meer en betere zuurstof in huis, ze zorgen ook nog eens voor een betere luchtvochtigheid in huis. Een te droge lucht kan namelijk voor lichamelijke klachten zorgen, zoals onder andere hoofdpijn. Heb je daar vaak last van, dan kun je het beste deze plant in huis zetten!

4. Je kunt je beter concentreren met meer planten om je heen

Het klinkt misschien als een grap, maar als je werkt in een omgeving waar meerdere planten staan, dan kun je je beter concentreren. De verklaring hiervoor is dat het kijken naar natuur, zoals in dit geval een kamerplant, een herstellende werking heeft. Je ‘aandachtsspier’ kan zich weer opladen, waardoor je minder vermoeid raakt. Een andere verklaring is dat het kijken naar natuur stress vermindert -zoals we eerder al vertelden- waardoor je minder vermoeid raakt en je dus makkelijker kunt concentreren. (Raanaas e.a., 2010)

5. Planten zorgen ervoor dat je productiever bent

Misschien wel één van de belangrijkste redenen om planten op kantoor, of je thuiswerkplek, te zetten: planten zorgen er namelijk voor dat je productiever bent. En niet zo’n beetje ook, het verschil is namelijk 15 tot 19% hoger. (Ambius)

Uiteraard heb je in het hele huis goede concentratie nodig. Zelfs in je woonkamer, want je moet je natuurlijk wel goed kunnen concentreren op die spannende series die je zo graag kijkt!

6. Planten zorgen voor een betere akoestiek in huis

Galmt het in huis? Zet meer planten in huis! De bladeren van je kamerplanten filteren namelijk het geluid, waardoor de akoestiek verbetert.

Ook deze 4 tips verbeteren de akoestiek in huis.

7. Planten verhogen je uithoudingsvermogen

Ook al heb je het zelf misschien niet door, toch associeer je planten onbewust met positiviteit. Wanneer er in een ruimte planten staan vind je dit vaak ook fijner aanvoelen. Hierdoor vergroot je uithoudingsvermogen waardoor je langer tegen ongemak kunt. 

The Queen of Green

Iemand die écht niet zonder planten kan is Sandra Gemmen, op Instagram beter bekend als @_finntage, maar ze wordt ook wel ‘The Queen of Green’ genoemd. Benieuwd hoe haar huis eruitziet? We namen een kijkje bij haar thuis.

Meer dan 500 planten in huis
Maar het kan altijd extremer, want deze vrouw heeft namelijk meer dan 500 planten in huis. En dat in een klein appartementje in New York City!

Marjolein Sintenie
ID: 8983

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven