Huis
Tuin
Video

11 redenen om een kat in huis te nemen

Hun lieve koppie en hun zachte vacht zijn voor veel mensen al redenen genoeg om een kat in huis te nemen. Maar… we kunnen nog veel meer redenen bedenken waarom een kat het beste huisdier is!

Eerder lieten we je hier al weten dat er genoeg goede redenen zijn om een hond in huis te nemen. Ben je echter niet zo’n hondenmens, of leent je huis of je werkleven zich hier niet echt voor? Dan kun je natuurlijk ook een kat in huis nemen. Waarom een kat in huis zo fijn is? Hierom! 

1. Een kat zorgt voor minder stress
Geloof het of niet, maar een kat zorgt ervoor dat je minder stress ervaart. Je ervaart dagelijks hoe het is om een maatje te hebben, je hebt iemand om voor te zorgen en om mee te knuffelen. Kortom, een kat maakt je vrolijker en relaxter.

2. Een kat is beter voor je hart
Uit onderzoek van de Universiteit van Minnesota blijkt dat mensen met een kat 30% minder kans hebben op een hartaanval dan mensen zonder kat. Daarnaast liet een soortgelijke studie in 2009 zien dat mensen met een kat minder risico lopen om te overlijden aan hart- en vaatziekten.

3. Het is goed voor kinderen
Uit onderzoek blijkt dat kinderen die opgroeien met een huisdier minder allergieën ontwikkelen. Kinderen die opgroeien in een superschoon huis zullen later sneller allergieën krijgen. Daarnaast ontwikkelen kinderen meer empathie wanneer ze opgroeien met een huisdier om zich heen. En niet geheel onbelangrijk: ze leren omgaan met verantwoordelijkheid en ze ontwikkelen meer zelfvertrouwen.

Een kat is samen met deze twee dieren het meest geschikt voor kinderen om als huisdier te nemen.

4. Je voelt je minder eenzaam
Een kat zal niet snel kwispelen en blaffen als je thuiskomt, maar hij vindt het zeker wel fijn als je na een lange dag werken weer thuiskomt. En voor jou is het natuurlijk net zo fijn als iemand je opwacht. Uit onderzoek van de Universiteit van Miami blijkt zelfs dat de aandacht van een kat dezelfde sociale behoeftes vervult als bankhangen met een vriend(in).

En soms extra fijn: die kattenvriend kletst tenminste niet de oren van je kop!

5. Een kat helpt je tegen depressies
Uit onderzoek onder 600 mensen -van wie de helft kampte met psychische problemen- naar de invloed van huisdieren op hun gemoedstoestand blijkt dat 87% van de ondervraagden het gevoel had dat het hebben van een kat een positieve impact op hun humeur had. Daarnaast vond 76% het makkelijker om de dagelijkse routine vast te houden door hun huisdier.

6. Het zijn aanhankelijke knuffelbeesten
Katten kunnen -afhankelijk van de opvoeding en het karakter- ontzettend aanhankelijk zijn. Kopjes geven, op je schoot liggen, je aandacht vragen met z’n gemauw en dat heerlijke gespin als ze lekker bij je liggen. Het ultieme knuffelbeest omdat hij je ook nog eens terug knuffelt!

7. Katten zorgen ervoor dat je vaker lacht
Goed, als je écht vaak wil lachen moet je eigenlijk een hond of een hond én kat hebben, maar het staat hoe dan ook vast dat katten je vaak aan het lachen maken met hun sullige acties en hun lieve maniertjes.

Uit een onderzoek van Robin Maria Valeri, dat in 2015 in Society & Animals verscheen, blijkt dat honden- en kattenbezitters vaker en meer lachen. Dit verslag is gebaseerd op een enquête waarbij vier groepen bijhielden hoe vaak ze op een dag moesten lachen. De eerste groep bestond uit hondenbezitters, de tweede uit kattenbezitters, de derde uit mensen met een hond én een kat en de vierde uit mensen zonder huisdieren. Hieruit bleek dat hondenbezitters en baasjes met een hond én een kat vaker lachen dan de andere twee groepen.

8. Minder angst en verdriet
Heb je geen kat? Dan kun je natuurlijk ook gewoon leuke kattenfilmpjes kijken. Je lacht dan niet alleen vaker, maar het zorgt er volgens onderzoeker Jessica Myrick ook voor dat je je minder angstig en verdrietig voelen na het kijken van een kattenfilmpje. En… positieve emoties zoals hoop, geluk en tevredenheid namen zelfs toe!

9. Kat kan makkelijk alleen zijn
Waar je bij een hond altijd rekening moet houden met het feit dat hij om de zoveel uur uitgelaten moet worden, kun je een kat prima een dag of twee alleen thuis laten. Zolang hij maar genoeg eten en drinken heeft staan én naar buiten of naar de kattenbak kan. Ga je spontaan een nachtje weg, dan hoef je je over je kat in ieder geval geen zorgen te maken, die vermaakt zich wel!

10. Het zorgt voor warmte: letterlijk én figuurlijk
Uiteraard word je van binnen natuurlijk al warm als je lieve kat lekker bij je komt liggen spinnen, maar daarnaast zorgt het ook nog eens voor échte warmte. Een heerlijk kacheltje op je schoot waar geen fleecekleedje tegenop kan!

11. De beste muizenvangers
Heb je muizen in huis? Dan kun je er op deze manieren van af komen. Maar zeg nou eerlijk… bestaat er een betere muizenvanger dan een kat? Echt niet!

ID: 3941

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven