Huis
Tuin
Video

Salone del Mobile: de 5 meest opvallende projecten mét een Nederlands tintje

Afgelopen week werd de stad Milaan weer overgenomen door de jaarlijkse meubelbeurs Salone del Mobile. Van de 2500 ontwerpers die hun werk tonen aan de buitenwereld, is Nederland met 300 designers na thuisland Italië het meest vertegenwoordigd. Het designnieuws komt uit Milaan, en dit zijn de meest opvallende projecten mét een Hollands tintje.

Benieuwd welke trends onze Michiel de Zeeuw heeft gespot op de beurs? We kunnen alvast verklappen: deze is gevaarlijk leuk.

1. U-joints met Dirk van der Kooij
In de expositie U-joints zie je waar productontwerp werkelijk om draait. Wordt je - vooral in Milaan - wel eens verleid om enkel de buitenkant te waarderen, laat deze verzameling van verbindingen je zien dat het vernuft vaak van binnen zit. Je ziet 50 producten waarbij het koppelstuk net zo mooi is als het geheel. Daarnaast tafels vol klemmen, schuiven, knopen, zwaluwstaarten en t-stukken die de schoonheid van industrieel ontwerp tonen. Boven de ingang wordt je welkom geheten door het pronkstuk; een enorme door een robot uit oude transparante cd-hoesjes geprinte kroonluchter van Dirk van der Kooij

2. Monster cabaret - Lasvit
De werkelijke must see, en tevens de winnaar van de jaarlijkse “beste presentatie van Milaan”, was het Monster cabaret. In het bijzonder kleine theatertje waarin je je haast in een poppenhuis waande, liet de Tsjechische glasfabrikant Lasvit zien wat voor moois 17 topdesigners met hun materiaal en vakmanschap kunnen maken. Tussen het burlesque cabaret met dames vol strass-steentjes en verentooi, straalden een Japanse Gundam robot van glas, glazen astronauten van de Campana brothers en de naïeve monsters van Maarten Baas.

3. Serpenti - MVRDV voor Bulgari
Het nuchtere Rotterdamse MVRDV mocht de presentatie voor het protserige Bvlgari, het door Sotirios Voulgaris opgerichte conglomeraat in juwelen, horloges, parfums en hotels met Milaan als hoofdkwartier, bouwen. De 3 elementen materiaal, modulariteit en kleur uit de kleurrijke mix-and-match juwelen zijn bijna letterlijk in ruimte vertaald. Met gebruik van een spiegel is een van de bekendste armbanden die de naam Serpenti draagt, uitvergroot tot een ruimte, zodat juwelen architectuur worden. Enter the Serpenti!

4. Nieuw Nederlands label JAPTH
Deze editie van de meubelbeurs vormt de internationale lancering van het nieuwe Nederlands designlabel JAPTH, just a perfect thing. De nieuwkomer start met led-designlampen door gerenommeerde namen zoals Patrick en Riccardo Belli en Richard Hutten. Van Hutten’s hand is de lamp Tray, een los in de ruimte hangende cirkel die niet alleen een lichtbron is maar ook een plek waar je je spulletjes op neer kan zetten. Slim ontwerp met verantwoorde productie binnen Nederland.

5. Binnenstebuitenboom van Piet Hein Eek
De houdster van de charmante galerie met terras onder de druivenranken Spazio Rossana Orlandi, heeft een voorliefde voor Dutch design. Zij maakt al decennia lang Nederlandse ontwerpers groot, door ze een internationaal podium te bieden. Als een van de eersten ontdekte ze Piet Hein Eek. En nog steeds laat PHE bij haar zijn nieuwste werk zien. In zijn wunderkammer binnen haar al wonderlijke galerie, is zijn leukste stuk volstrekt nutteloos, zegt hij zelf. “Als je een boom over de lengte in vier stukken zaagt die je binnenste buiten weer aan elkaar maakt, heb je een rechte balk en dus maximaal rendement uit een boom gehaald. Allemaal zaken die je wil; weinig weggooien, een mooie nerfstructuur, een goed verhaal maar wel heel veel werk en dus eigenlijk onzinnig.” Zinniger werk van zijn hand vind je sinds deze maand in een eigen PHE-collectie bij IKEA.

 Wist je dat Rossana een voorliefde heeft voor Dutch Design? Wij spraken haar op de beurs.

 Tekst: Ingeborg van Lieshout

ID: 2658

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven