Huis
Tuin
Video

Zo bepaal je de juiste hoogte voor je schilderij

Heb je een schilderij of iets anders moois dat je graag op wilt hangen in huis, maar weet je niet zo goed hoe hoog je het precies op moet hangen? Goed nieuws: wij hebben het voor je uitgezocht!

Op gevoel

Je kunt – uiteraard – een schilderij ophangen op gevoel. Hoe? Door (als je hem bijvoorbeeld in de woonkamer hangt) zelf op de bank te gaan zitten en iemand anders het schilderij voor de muur te laten houden. Op deze manier kan je makkelijk de hoogte bepalen op basis van wat jij mooi vindt. Let wel op: doe dit niet staand, een schilderij is het fijnst om naar te kijken als het midden van het schilderij op ooghoogte zit. Echter verschilt de ooghoogte nogal tussen staan en zitten. Ga toch uit van de zittende ooghoogte en hang het schilderij indien je twijfelt nog zo’n vijf centimeter omhoog. 

Better be safe than sorry

Durf je toch niet helemaal op je gevoel te vertrouwen? Geen zorgen, wij hebben hieronder een simpele rekensom voor je geformuleerd die je vertelt hoe hoog je kunstwerk moet komen te hangen. Het enige wat je verder nodig hebt is een meetlint en een rekenmachine.

Stap 1
Zet op 145 centimeter hoogte een streepje op de muur, gemeten vanaf de grond. Dit wordt gezien als een geschikte hoogte voor zowel kleine als lange mensen. 

Stap 2
Meet de lengte van je doek op en deel dit door twee. Dit geeft je het precieze midden van je schilderij. 

Stap 3
Schilderijen worden veelal aan een koord gehangen. Meet - wanneer je dit van plan bent -het stuk tussen de bovenkant van je schilderij en het begin van het koord op. Trek dit getal vervolgens af van de hoogte die je hebt gemeten in stap 2. Hiermee bereken je hoeveel hoger je de haak boven de eerder gemeten 145 centimeter van de grond moet hangen. 

Stap 4
Zet vervolgens opnieuw een streepje op het punt waar de haak moet komen te hangen, zoals je hebt berekend in stap 3. Als je geen gebruik maakt van een koord is dit de plek waar de een stipje kunt zetten om een gat te boren voor de schroef. 

Klaar is kees, zo moeilijk was het gelukkig niet!

Lees ook:

Fotocredits
Headerfoto: Lasse Møller - Unsplash

Tekst
Lobke Taal

Bron: betaalbarekunst.nl

ID: 3877

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven