Huis
Tuin
Video

Schimmel op de aarde van je kamerplant? Zo verwijder én voorkom je het!

Tref je schimmel aan op de potgrond van je mooie kamerplant? Aii… dat is geen goed teken! Gelukkig hebben we tips voor je hoe je dit kunt voorkomen én hoe je er vanaf komt.

Maar eerst is het handig om te weten hoe die schimmel ontstaat. Dit kan namelijk meerdere oorzaken hebben. Zo kan je kamerplant op een te donkere plaats staan, krijgt ‘ie misschien wel te veel water of blijft de grond continu vochtig omdat het overtollige water niet kan weglopen. Dat laatste is sowieso niet fijn voor planten, maar is al helemaal funest voor planten die liever een drogere grond hebben.

Luchtkwaliteit in huis

Buiten het feit dat het er niet echt fris uitziet, is het ook nog eens niet zo goed voor de luchtkwaliteit in huis. Tijd om die schimmels weg te werken dus!

Zo kom je van schimmel op de potgrond van je plant af

Zitten er beginnende schimmelpuntjes op de potgrond? Dan is het makkelijk op te lossen: pak er een lepel bij en verwijder alle stukjes grond waar de schimmel op zit. Doe dit echter wel heel voorzichtig, want je wil natuurlijk niet de wortels van je plant beschadigen én je wil de schimmel ook niet verder verspreiden. Laat de grond vervolgens even goed drogen en doe er een dag later pas wat verse potgrond bij. Wacht vooral nog even een paar dagen met water geven.

Gaat het om een grotere hoeveelheid schimmel of komt de schimmel steeds maar weer terug? Dan betekent het dat de schimmel echt ín de potgrond zit. De enige oplossing is dan dat je ‘m maar beter kunt verpotten en voorzien van nieuwe aarde.

Potaarde vervangen

Haal de plant voorzichtig uit de binnenpot en gooi de oude aarde weg. Probeer ook de aarde rond de wortels te verwijderen, maar let wel op dat je de wortels niet beschadigt. Gelukt? Doe dan weer nieuwe aarde in de pot en zet je plant weer terug in de verse aarde.

Zo voorkom je schimmel op de potgrond van je plant

Er bestaan natuurlijke middeltjes met een schimmelwerende werking. Voorbeelden hiervan zijn kaneel, zuiveringszout en appelazijn. Dus wanneer je de grond van je plant vervangt zoals we hierboven beschrijven, dan kan het helpen om een paar snufjes kaneel, of een van de andere producten door de aarde te strooien. 

Let op de watergift

Te veel water geven is één van de meest gemaakte fouten bij het verzorgen van kamerplanten. Is de grond van je plant continu vochtig? Dan geef ook jij je plant te veel water. Geef je plant pas water als de grond écht droog is. Dit check je door je vingers (tot wel twee knokkels diep) in de aarde te steken en te voelen of de grond daar nog vochtig genoeg is. En onthoud: je kunt maar beter iets te weinig water geven dan te veel.

Daarnaast vindt een plant het af en toe ook fijn om vanaf onderen water te krijgen. Zet je binnenpot (met gaten onderin) daarom af en toe gewoon even in een badje water. Even uit laten lekken en vervolgens kan ‘ie weer terug in z’n mooie sierpot. Zo voorkom je dat de bovenste laag van de potgrond onnodig nat wordt.

Marjolein Sintenie
ID: 9254

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven