Huis
Tuin
Video

Waarom het heel slim is om lavendel in huis te halen

Lavendel is een prachtige paarse plant en ruikt ook nog eens heel lekker. Maar er is nóg een reden waarom het heel goed is om deze kenmerkende geur in huis te halen.

Heb je veel last van stress op het werk, maar kun je je zelfs thuis niet helemaal ontspannen? Dan is het verstandig om wat lavendel in huis te zetten. Naast dat het er mooi uitziet, heeft dit plantje namelijk nog een fijn voordeel. 

Geurige alcohol

Onderzoekers van de Kagoshima University in Japan hebben namelijk in hun studie kunnen aantonen dat de geur van lavendel een ontspannend effect heeft. Het kan zelfs je angst verminderen. De wetenschappers komen tot deze conclusie nadat ze een experiment met muizen hebben gedaan. “We observeerden het gedrag van de muizen die blootgesteld werden aan linalooldamp”, legt co-auteur dr. Hideki Kashiwadani uit. Linalool is een geurige alcohol die in lavendelextracten zit. En inderdaad, deze geur hielp de muizen te relaxen. Ook toonden de muizen na een tijdje minder symptomen van angst en stress. Linalool prikkelt de reukzenuwen in de neus en op die manier helpt de stof je te kalmeren.

Via de neus

De muizen waarbij het reukvermogen was uitgeschakeld reageerden ook niet op de lavendelgeur. “Dit is het bewijs dat linalool niet direct op de hersencellen inwerkt zoals benzodiazepines, maar via de neus moet worden opgesnoven om het kalmerende effect te laten werken”, gaat Kashiwadani verder. Maar in tegenstelling tot andere kalmerende geneesmiddelen, zoals benzodiazepines, bleven de muizen gelukkig wel gewoon normaal functioneren.

Effect op de mens

Er moet volgens de wetenschapper wel nog verder onderzoek gedaan worden om de effecten op de mens te achterhalen. “Maar baat het niet dan schaadt het niet. In de volksgeneeskunde wordt al lang geloofd dat geurende verbindingen afgeleid van plantenextracten angsten kunnen verlichten.” Linalool is hier een voorbeeld van, dus doe er je voordeel mee!

Dol op de geur van lavendel? Je kunt dit geurende plantje nog op vier andere manieren in huis gebruiken. Naast een heerlijk reukende zeep kun je namelijk ook dít van lavendel maken. 

Fotocredits
Headerfoto: Rocknwool – Unsplash   

Tekst
Demi Schoenmakers  

Bron: Scientias

ID: 4100

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven