Huis
Tuin
Video

Smalle woonkamer? 7 tips om je woning breder te laten lijken

Heb jij een smalle, lange woonkamer, en zou je die graag wat breder willen laten lijken? Dan moet je goed nadenken over de inrichting van je huis. Er zijn namelijk een aantal trucs waardoor je je woning groter kunt laten lijken.

1. Zorg voor goede verlichting

De basis van de optische ruimtelijkheid van je woonkamer ligt grotendeels bij het licht. Niet alleen natuurlijk licht van buiten is bepalend voor de optische grootte, ook verlichting in de vorm van lampen is ontzettend belangrijk. Het zorgt namelijk voor meer sfeer, maar ook voor een ruimer gevoel.

Maar wat voor verlichting moet je dan kiezen? Dat is wel iets om goed over na te denken. Hier lees je wat de verschillende soorten lampen voor jouw interieur doen. Wil je het helemaal goed aanpakken, dan kun je het beste een lichtplan maken. Hoe je dat aanpakt, lees je hier.

smalle woonkamer verlichting

2. Een lange wandkast over de hele lengte van de muur

Het is slim om ervoor te kiezen om een lange wandkast tegen de muur te zetten, het liefst over de lengte van de hele muur, of zo lang mogelijk. Hiermee creëer je namelijk één geheel binnen je smalle woonkamer. Dit hoeft geen kast te zijn waar alleen maar servies, of alleen boeken in staan, maar zorg voor een combinatie. Zo kun je deels voor een open kast kiezen waar je mooie boeken neer kunt zetten of mooie accessoires kunt tentoonstellen, maar je kunt ook een deel als bureau gebruiken met een stevig blad.

Een kast die aan al deze wensen voldoet is moeilijk te vinden in de winkel, dus het best kun je hier kiezen voor een kast die op maat wordt gemaakt, zodat ‘ie aan al je wensen voldoet én die perfect in jouw interieur past.

smalle woonkamer wandkast

3. Verdeel de woonkamer in verschillende hoekjes

Als je je smalle woonkamer in verschillende gedeeltes verdeelt, lijkt je woonkamer minder lang en creëer je knusse plekjes. Zo kun je kiezen voor een zithoek of tv-hoek, een leeshoek en misschien ook nog wel een plekje voor de kinderen waar ze lekker aan een bureautje kunnen knutselen.

Tip: uiteraard gebruik je vooral meubels om die verschillende hoekjes af te bakenen, maar doe dit vooral niet door een kast overdwars te plaatsen als een soort room-divider. Dit zou wel een goede tip zijn om een ruime woonkamer knusser te laten ogen, maar bij een smalle woonkamer zorg je er door zo’n roomdivider juist voor dat je ruimte kleiner oogt. Houd het dus vooral lekker open. Wel kun je de ruimte doorbreken door middel van een grote kamerplant of een grote print of wandkleed aan de muur.

smalle woonkamer doorbreken

4. Pas verschillende vormen toe in je interieur

Het is niet alleen leuk om in je interieur af te wisselen met verschillende vormen, maar het laat je lange, smalle woonkamer ook een stuk breder lijken. Je laat de rechte hoeken namelijk doorbreken door de vormen met elkaar te mixen. Kies bijvoorbeeld voor een rond vloerkleed, een ronde poef of een ronde spiegel, in combinatie met een hoekbank of de eerder genoemde strakke wandkast.

5. Maak gebruik van accenten

Door een opvallend element aan je interieur toe te voegen -zoals bijvoorbeeld een muur met een accentkleur, een opvallend wandkleed of een grote, robuuste tafel- trek je daar alle aandacht naar toe. Hierdoor valt de lengte van je woonkamer minder op. 

smalle woonkamer accentmuur

6. Indeling van de zithoek

Je bent wellicht gewend om de bank altijd tegen de muur te zetten, maar in een smalle woonkamer kun je die bank juist beter haaks op de muur plaatsen. Op deze manier creëer je namelijk een afgescheiden zitgedeelte in de ruimte. Hierdoor doorbreek je de lengte van je lange woonkamer. Is je bank hier net te groot voor? Dan kun je ook kiezen voor een hoekbank waarbij het korte gedeelte haaks op de muur staat, en het lange gedeelte tegen de muur. Maar ook een fauteuil of een klein bijzettafeltje overdwars zorgt voor die subtiele afscheiding.

smalle woonkamer zithoekje

7. Bank niet helemaal tegen de muur

Zet je de bank toch wel tegen de muur? Dan klinkt het misschien logisch om de bank ook daadwerkelijk helemaal tegen de muur te schuiven zodat je zo weinig mogelijk ruimte in beslag neemt. Toch kun je dit maar beter niet doen. Als je je bank, en andere grote meubelstukken, nét een paar centimeter van de muur schuift, zal je kamer ruimtelijker ogen. Je creëert hiermee meer luchtigheid. Dit effect versterk je bovendien door te kiezen voor een exemplaar op pootjes.

Marjolein Sintenie
ID: 9971

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven