Huis
Tuin
Video

3 dingen die niet mogen ontbreken in een sober interieur

Sober wonen is een klassieke en tegelijkertijd stoere woonstijl die qua naam misschien niet bij iedereen even bekend is, maar wel een heel duidelijke eigen sfeer heeft. Zou je zelf graag een sober interieur willen, let dan vooral op de volgende dingen:

Sober wonen ligt erg dicht bij de stijl van landelijk wonen. De twee stijlen overlappen elkaar dan ook zeker en gaan dus ook erg goed samen. Toch zijn er een aantal punten waarin sober wonen toch duidelijk verschilt van landelijk wonen.

Sober is niet somber
Vaak associëren mensen sober met somber, maar dat is juist helemaal niet zo volgens Carola van Vliet van Landelijk en Sober Wonen. “Het straalt juist rust uit. Ik vind het altijd heel sereen, en verre van somber.”

sober

1. Grijs- en bruintinten
Het meest opvallende aan de stijl van sober wonen is het kleurgebruik. Donkere, grijze, matte en aardse tinten voeren de boventoon. Overigens betekent het niet dat kleur helemaal uit den boze is. Sterker nog, een warme kleur kan juist extra mooi zijn in deze omgeving en zal er juist prachtig uitspringen. Denk bijvoorbeeld aan een mooie vaas met daarin een prachtige tak met rode winterbesjes.

2. Donker hout
Bij de sobere woonstijl kan hout niet ontbreken. In tegenstelling tot de Scandinavische woonstijl -waar hout vooral met wit en andere lichte pastelkleuren wordt gecombineerd- gaat het hier vaak om een donkere houtkleur, het liefst met een doorleefde look. Het hout wordt dan ook vaak afgewerkt met een soort washing effect om het nog authentieker te laten ogen.

sober schaap

3. Accessoires: weinig en groots tegelijk
Kenmerkend aan sober wonen zijn de mooie, warme materialen, maar houd het aantal accessoires beperkt. “Maar áls je een accessoire neerzet is het een mooie, en vooral grote eyecatcher”, aldus Carola.  

Wat je ook veel ziet in deze woonstijl is aardewerk. En dan hebben we het niet over terracotta, maar over accessoires met een lichtkleurig aardewerk. Denk aan kandelaars, lampen en vazen van aardewerk in een lichte of donkere grijstint. Ook hier geldt: het liefst zo authentiek en gebruikt mogelijk.

Foto’s: Landelijk en Sober Wonen
Tekst: Marjolein Sintenie

ID: 3095

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven