Huis
Tuin
Video

Deze plantjes zorgen voor zichzelf: kies voor een terrarium

Ben je gek op planten, maar lukt het je maar niet voor ze te zorgen? Laat ze het lekker zelf doen in een terrarium! Minimale verzorging én een ontzettend mooie accessoire in je interieur!

Kan voor zichzelf zorgen

Een terrarium kan, mits ‘ie is afgesloten, in principe voor zichzelf zorgen en heeft dus bijna geen verzorging van z’n plantenbaas nodig. Hooguit wat liefde en af en toe een spraytje water! Zolang je het terrarium op een plek zet waar ze indirect genoeg licht krijgen, zal de vochtigheid in het terrarium verdampen en vervolgens condenseren. Op deze manier blijven de planten constant genoeg vocht produceren.

Terrariums, ook wel ‘ecosystemen’ zie je momenteel overal van allerlei merken in verschillende soorten, maten en vormen. Je kunt ze zelf maken, maar uiteraard ook gewoon kopen. Twee bekende onder de ecosystemen zijn die van Spruitje en de Pikaplant. De ‘Pickles’ van Spruitje is een zogenaamde augurkenpot die is omgetoverd tot levend ecosysteem waarbij er met de juiste combinatie van planten en mossen voor is gezorgd dat ‘ie bijna volledig zelfvoorzienend is, en de Pikaplant is (zoals je op de foto hierboven ziet) één plantje in een omgekeerde glazen pot. Deze bestaat overigens in 7 verschillende planten.

terrarium spruitje

Minimale verzorging

Om het mos mooi donkergroen te houden is het wel handig om eens in de 2 á 3 maanden 50 á 100 ml ontkalkt water toe te voegen. Dit kun je doen door gekookt (maar wel afgekoeld) water in het terrarium te spuiten met een plantenspuit. Op deze manier kun je ook gelijk het glas schoonspuiten eventueel met hulp van een oude tandenborstel.

Met een lamp

Extra leuk aan het terrarium van Spruitje, is het feit dat er een lampje in de deksel zit. Zo functioneert het terrarium ook nog eens als schemerlampje én zorgt het voor prachtige kleuren achter het glas!

terrarium spruitje

Groot, groter, grootst!

De ‘Pickles’ van Spruitje heeft overigens ook nog een grote broer, die ook letterlijk ‘Big Brother’ heet. En met groot, bedoelen we gigantisch! Een prachtige, glazen bolvaas, wederom met een lampje bovenin.

terrarium spruitje

Doet wat ‘ie wil

Een terrarium is zelfvoorzienend en kan dus voor zichzelf zorgen. Maar toch kan het per dag verschillen hoe het systeem er bij staat. Zo zal je de ene dag meer condens op het glas zien dan de andere keer, het kan zijn dat er plantjes doodgaan, of je ziet opeens dat er paddenstoelen tussenuit poppen. Het is en blijft een levend systeem die doet wat ‘ie wil! En juist dat is hier zo leuk aan! 

Fotocredits
Headerfoto: Pika Plant
Foto 1: Igor Josifovic voor Happy Interior Blog
Foto 2: Igor Josifovic voor Happy Interior Blog
Foto 3: Spruitje

Tekst
Marjolein Sintenie

ID: 3458

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven