Huis
Tuin
Video

Met deze 5 tips zorg je voor genoeg licht in huis op donkere dagen

Nu de dagen weer korter worden en het steeds sneller donker wordt, is het fijn om genoeg daglicht in huis te hebben. Maar hoe zorg je daar nou voor? Wij geven je 5 tips.

Tip 1: Schilder je plafond wit

Als je een kleine, donkere kamer hebt is het belangrijk om veel wit te gebruiken. Schilder bijvoorbeeld je plafond altijd wit, omdat een helder wit plafond ervoor zorgt dat er meer daglichtreflectie in huis komt. Wil je toch liever een kleurtje? Ga dan voor een lichte kleur, zodat er nog wel wat reflectie ontstaat.

Tip 2: Schilder je kozijnen wit

Tegenwoordig zie je steeds vaker zwarte of donkere kozijnen in het interieur. Dit kan er heel mooi uitzien, maar ze zijn niet altijd even praktisch. Volgens interieurarchitect Mieke van Pijpen reflecteren kozijnen in hoogglans wit veel meer binnenvallend daglicht dan donkergekleurde kozijnen. Als je een kleine of een donkere kamer hebt, moet je ze daarom juist wit schilderen. 

Tip 3: Plaats een spiegel

Een spiegel is het perfecte item om meer licht te creëren in je kamer. Plaats daarom tegenover een raam in een donkere ruimte een spiegel. Dit zorgt ervoor dat het licht wordt weerkaatst en hierdoor lijkt de kamer lichter en groter. 

Tip 4: Let op de kleur van je gordijnen

Als je een kamer hebt die op het noorden of oosten staat, is het belangrijk om geen gele of rode gordijnen op te hangen. Het kan er misschien wel voor zorgen dat je kamer er warm uitziet, maar je vermindert hiermee wel het licht in je interieur. Ga bijvoorbeeld voor witte gordijnen, of gordijnen in een koele kleur, zoals vergrijsd groen of blauw.

Wanneer je een kamer hebt op het zuiden, is oranje, geel of rood juist wel een goede kleur voor de gordijnen doordat je een ander lichtval hebt. Mieke van Pijpen geeft nog een tip: "Gedurende de seizoenen verandert de lichtinval van meer blauw licht in de ochtend naar meer rood licht in de avond, de kleuren in je interieur veranderen hierbij steeds een beetje mee."

Tip 5: Maak een lichtplan

De laatste tip is misschien nog wel de belangrijkste: maak een lichtplan! Het is misschien wel wat werk, maar door een lichtplan te maken weet je precies waar een lamp moet en welk plekje in huis nog te donker is. Je kan het eigenlijk heel makkelijk zelf maken met een plattegrond van je woning! Teken rondjes waar een lamp komt en bedenk goed of het gewone of juist sfeerverlichting moet worden. Op deze manier heb je nooit te weinig licht in huis!

Alieke van Rijn
ID: 9467

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven