Huis
Tuin
Video

Met deze tips voorkom je dat jouw rotan meubels breken

Rotan is tegenwoordig weer helemaal een trend. Je ziet het overal: in lampen en tafeltjes, maar ook veel stoelen of banken zijn van rotan gemaakt. Het materiaal kan heel lang mee, maar helaas knapt het ook nog wel eens kapot. Wij geven je tips hoe je dat kunt voorkomen!

Afkomst

Omdat rotan een plantaardig vezel is, kan het snel uitdrogen en barsten als het niet goed wordt verzorgd. Het materiaal is afkomstig van een een soort harde liaan en is luchtdoorlatend en dus makkelijk te onderhouden. Rotan werd zelfs al in het Oude Egypte gebruikt voor meubels.

Ondanks dat rotan makkelijk te onderhouden is, is het wel belangrijk dat dat ook echt gebeurt. Het zou toch zonde zijn als je nieuwe of vintage rotan meubels breken!

De plek van de meubels

Het is heel belangrijk om je rotan meubels niet in de zon neer te zetten. Dit kan er namelijk voor zorgen dat het rotan verkleurt of uitdroogt. Daarnaast moeten ze juist wel in een warme en vochtige ruimte, omdat het rotan dan niet te dor wordt. Ze houden van een beetje tropisch dus!

Als je de rotan meubels in de tuin neerzet en ze in een regenachtige periode laat staan, kan er meeldauw op terecht komen. Dit is een schimmelaantasting die ontstaat door teveel water.  Tegen een klein buitje kunnen ze wel,  maar het is dus wel slim om je stoelen te beschermen tijdens de winter, of gewoon naar binnen te halen. 

Hydrateren

Net zoals jouw huid het soms nodig heeft om gehydrateerd te worden, hebben jouw rotan meubels dat ook! Dit kan je doen met meubelpoets met een hoog oliegehalte, zoals citroen of sinaasappel olie. Het beste is om dit één keer per maand te doen!

Wat ook heel goed werkt, is deze olie verdunnen met water. Spuit de achter- en onderkant van je meubel ermee in en laat één kant droog, zodat het materiaal goed kan ademen. Let op: spuit de olie niet op het gedeelte waar je op zit, omdat dit een vetvlek kan achterlaten! Je hoeft nu alleen nog maar de olie te laten drogen.

Genoeg kussens

Om druk op het rotan te verminderen, is het belangrijk dat je één of meer kussens in de rotan stoel of bank legt. Ze beschermen het zitvlak en dit voorkomt dat je meubel snel gaat barsten. Naast dat het ervoor zorgt dat je stoel langer mee gaat, staat het natuurlijk ook nog eens heel gezellig! 

Ben je soms ook in de war wat nou het verschil is tussen riet en rotan? Dat lees je hier

Fotocredits

Headerfoto: Goosens Wonen

Alieke van Rijn
ID: 9437

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven