Huis
Tuin
Video

Dit is waarom knaagdieren wel móéten knagen

Hamsters, cavia’s… knaagdieren zijn populaire huisdieren, en wij kunnen goed begrijpen waarom. Maar weet je ook waarom knaagdieren eigenlijk knagen?

Knagen

Knaagdieren als cavia’s, hamsters en ratjes zijn dol op knagen, en knabbelen dan vaak ook op alles in hun kooi: het houten huisje, speelgoed en natuurlijk hun eten. Maar waarom eigenlijk? Het heeft alles met hun anatomie te maken.

Slijten

De tanden van knaagdieren groeien namelijk hun hele leven door. Om te voorkomen dat de tanden te lang worden, moet er geknaagd worden! Door die beweging schuren de tanden namelijk over elkaar, waardoor ze slijten.

Te lang

En dat is heel belangrijk. Als de tanden te lang worden, kan dat namelijk ernstige gezondheidsproblemen opleveren. Stimuleer het knagen dus genoeg, bijvoorbeeld met knaagspeeltjes en knaagsticks.

In het wild

Knaagdieren in het wild gebruiken hun tanden ook wel om hun territorium af te bakenen. Bevers knagen bijvoorbeeld aan takken en bomen, om zo duidelijk te maken dat dat hun gebied is.  

Bekijk ook:

Fotocredits:
Headerfoto: metalboy25 - pixabay
Artikelfoto: Frankieandreuben - Instagram

Bron: Pets Place

Christa Koeyvoets
ID: 8537

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven