Huis
Tuin
Video
Woonkamer

Warme witte woonkamer

De pizza-oven, noemen ze 'm wel eens. Midden in de woonkamer van Mariska, Alwin en kinderen Dominick en Rosalie staat een enorme, ouderwetse open haard. Vroeger vond de familie de haard wel charmant, maar tegenwoordig zorgt 'ie voor dagelijkse irritatie.

Vorige week zag je dat Thomas een eind maakte aan dit pizzaoven-tijdperk. Niet alleen bouwde hij een nieuw 'haardmeubel', ook plakte hij een behangetje op de muur en maakte hij een stoere barndoor. 

MOOIER ALTERNATIEF

Op de plek van de grote haard, die... nouja, niet zo mooi was, bouwt Thomas een betere versie. Het is een meubel dat niet alleen om de haard heen zit, maar ook dient als TV-meubel. Ook is er veel plek om spulletjes op te bergen. Thomas betegelt een deel van het meubel met zeshoekige, witte tegeltjes. Het eikenhout is hetzelfde materiaal als dat van de barndoor. De planken hierin hebben allemaal dezelfde hoek als de hoek van de tegeltjes (60 graden).

Sommige tegels moeten op maat gesneden worden. Dat doe je heel makkelijk met een tegelsnijder: eerst even zachtjes 'inkrassen' en daarna doormidden breken.

Om het zichzelf makkelijk te maken, bevestigt Thomas de schuine planken eerst op een losse ondergrond. Hij kan zo precies meten op welke manier de planken tegen de hoeken van de tegels aan moeten komen, zonder dat het meteen al vast zit.

Nu alle tegels en panelen vast zitten, is de ombouw klaar. 

LICHTE VLOER

De vloer die Thomas legt is een echte houten vloer, gemaakt van multiplex en eikenhout, en is afgewerkt met een vloerlak. Doordat 'ie de kamertemperatuur opneemt, voelt hij warmer aan dan een laminaatvloer. De delen snijdt Thomas op maat met een afkortzaag. Door kleine afstandshoudertjes tussen de delen lijkt de vloer wat ouderwetser, en dat is precies de bedoeling. Met lijm maakt Thomas de vloerdelen aan elkaar vast, waarna hij ze nog even aantikt met een hamer. Verder gaat het leggen van een houten vloer hetzelfde als bij een laminaatversie.

In het verlengde van deze witte vloer hangt Thomas ook lichte gordijnen op. Deze lijken van linnen, maar zijn eigenlijk van polyester. Een handig stofje, want je gooit het zo in de wasmachine. 

WARME MEUBELS

De meubels in de woonkamer moeten zorgen voor sfeer, warmte en gezelligheid. In dit artikel lees je welke meubels we precies gebruikt hebben - en waarom. 

HET EINDRESULTAAT

De bedoeling was: van steriel wit naar warm en sfeervol - maar nog steeds wit. En: die intens grote pizza-oven moest eruit. Dit is het geworden... 

ID: 1077

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven