Huis
Tuin
Video

Dit moet je tijdens het opruimen absoluut niet doen volgens dé expert

Opruimexpert Marie Kondo kan je de allerbeste tips geven wat betreft het opruimen van je huis. Maar… er zijn volgens haar ook een aantal dingen die je vooral niet moet doen!

Onlangs legden we je hier al uit wat de KonMari-methode van opruimgoeroe Marie Kondo precies inhoudt én waren we hier dolenthousiast over het feit dat ze nu haar eigen tv-programma heeft op Netflix. Maar voor ze haar eigen Netflix-hit lanceerde schreef ze hét handboek der handboeken op het gebied van opruimen: The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing. Een behoorlijke mond vol, nietwaar?

Does it spark joy?

Het boek en het programma bevatten ontzettend veel tips over hoe je je huis het beste kunt opruimen. Maar de allerbelangrijkste vraag die steeds weer terugkeert is: ‘Does it spark joy?’ Dé vraag die je jezelf moet stellen als je twijfelt om iets weg te gooien of te behouden. Zo ja, dan mag je het houden, en anders doe je het item weg.

Maar… dit moet je vooral NIET doen

Je hebt al je spullen uitgezocht, en dan...? Dan komt er een belangrijk punt waar het volgens Marie Kondo vaak alsnog mis gaat. Want als je eindelijk hebt besloten het grootste gedeelte van je spullen weg te doen, moet je je ook vooral aan dit besluit houden.

Vaak gaat het helemaal mis als je deze stapel spullen aan je familie, vrienden of huisgenoten laat zien. Zij kunnen nog wel eens de neiging hebben om sentimenteel te worden wanneer ze die spullen zien. Gevolg? Opmerkingen zoals: “Nee! Doe je dat echt weg?! Zonde!” en “Ik zou het jasje toch maar bewaren hoor, het komt vast wel weer in de mode!” En jawel, ze hebben je overgehaald het toch maar te bewaren en voor je het weet ligt het weer in de kast terwijl je weet dat je het toch niet gaat gebruiken...

Het advies van Marie Kondo

Marie Kondo’s advies is dan ook om niemand te vertellen wat je weg wil doen en informeer je vrienden/familie pas wanneer je daadwerkelijk al op de markt(plaats) staat met je oude spullen. Dan kun je namelijk écht niet meer terug. En dan kunnen ze het natuurlijk altijd nog van je overkopen.

Meer weten over de opruimmethodes van Marie Kondo?

Je leest er hier meer over!

Fotocredits
Headerfoto: Gades Photography - Unsplash

Tekst
Marjolein Sintenie

ID: 3996

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven