Huis
Tuin
Video

Wow: zo positief is de invloed van huisdieren op jouw kinderen

Vragen jouw kinderen ook elke dag of ze een huisdier mogen? Misschien is dit toch wel een heel goed idee.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een huisdier hebben, heel goed is voor je kind. Waarom? Wij zetten de redenen nog even op een rijtje.

Ontwikkeling

Wanneer kinderen goed worden begeleid in de verzorging van hun huisdier leren ze van alles. Kinderen ontwikkelen een verantwoordelijkheidsgevoel en krijgen meer discipline. Ook de punctualiteit wordt verbeterd. Dit komt doordat een huisdier vaak op een vast tijdstip moet eten of moet worden uitgelaten.

Sociaal

Kinderen leren door het hebben van een huisdieren ook verschillende levenslessen. Denk hierbij aan voorplanting, maar ook de dood. Zo leren kinderen omgaan met de dood en rouw. Ook ontwikkelen ze meer empathie. Kinderen kunnen op latere leeftijd makkelijker aanvoelen hoe anderen zich voelen, heel belangrijk. Ook worden kinderen die een sterke band hebben met hun huisdier op latere leeftijd veel socialer in hun gedrag.

Zelfvertrouwen

Een andere belangrijke reden om misschien toch maar zo’n gezellig huisdier te nemen is de ontwikkeling van het zelfvertrouwen bij je kind. Er zijn verschillende onderzoeken geweest bij kinderen die opgroeien met huisdieren en kinderen die opgroeien zonder huisdieren. Wat blijkt? Huisdieren geven het gevoel van veiligheid bij kinderen. Kinderen hebben altijd een speelkameraad en ontwikkelen meer fantasie. Dit zorgt ervoor dat kinderen sterker in hun schoenen staan in het dagelijkse leven.

Gezondheid

Een laatste puntje is de lichamelijke gezondheid van kinderen. Zoals we in een ander artikel al aangaven blijkt het hebben van een huisdier heel gezond.  Wanneer je namelijk gezellig je huisdier aan het aaien bent ontwikkel je meer van het hormoon oxytocine, het zogenaamde knuffelhormoon. Dit hormoon is super gezond want naast dat je kind zich heel gelukkig voelt, gaat ook de harstlag- en bloeddruk omlaag. Knuffelen met huisdieren is daarnaast ook op jonge leeftijd goed voor het immuunsysteem. Kinderen worden iets minder snel ziek, hebben vaak minder allergieën en minder vaak last van astma.  

Ben jij nu overtuigd?

Fotobronnen

Headerfoto: Kai-Chieh Chan - Pexels

ID: 2564

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven