Huis
Tuin
Video

Je muur wit verven? Zo kies je de juiste tint

Even je muur wit verven, makkelijker gezegd dan gedaan. Er bestaan talloze tinten wit die ieder weer een ander effect hebben op je kamer. Wij helpen je een handje met het vinden van de juiste tint wit voor je muur.

Een witte muur is superhandig, het is simpel, een goede basis en past overal bij. Zeker bij een Scandinavische stijl is een witte muur een goede keuze. Wit zorgt voor rust en frisheid, daarnaast kan het een kleine kamer optisch groter laten lijken. Toch is er nog veel om over na te denken bij het kiezen van jouw witte verf. Hier moet je op letten:

Koel of warm

Een zuivere witte tint laat de ruimte koeler, en dus killer, aanvoelen. Dit zorgt er ook voor dat de aandacht op andere items en kleuren getrokken wordt, zo weet je zeker dat je mooie vaas gezien wordt. Wil je een zo groot mogelijk contrast? Kies dan voor RAL 9010 of RAL 9016. Deze tint heeft geen geel toegevoegd en is daarom het puurst. Perfect voor een modern interieur!

Voor een warme tint kun je het best kiezen voor een witte tint die wél gemixt is met een andere kleur. Kleuren als rood en geel geven je witte tint een mooi, warm gevoel. Je kunt dit goed zien als je een kleurenstaal op een velletje wit papier legt. Door een goede kleur ondertoon te kiezen, kun je de rest van je interieur matchen met je witte muur. Heb je bijvoorbeeld veel groen in huis? Kies dan voor een witte tint met een groene ondertoon.

witte muur met planten en lichtinval

Licht

Licht kan het effect van je witte muur echt veranderen. Kijk daarom eens goed naar het soort licht dat in de ruimte valt. Heb je vooral daglicht in je kamer? Of staan je lampen juist vaak aan? Let dan ook gelijk op het soort lampen dat je gebruikt. Halogeen licht is helder en geeft dan ook koeler licht dan een gloeilamp. Om te checken of je een goede tint hebt gekozen, kun je het best een kleurenstaal op je muur plakken voordat je gaat verven. Laat deze de hele dag hangen om te kiezen hoe de tint verandert met het licht.

Tip: Schilder een muur met indirect licht met een wittint die gemixt is met wat rood of geel. Dat voorkomt dat de ruimte te koel oogt.

Glanzend of mat

De glansgraad van de tint heeft ook een belangrijke rol. Glanzend wit oogt bijvoorbeeld een stuk witter dan een mat wit. Ook laat een glanzende tint je kamer nog wat groter lijken. Een matte tint heeft juist een intieme sfeer.

Combineer je witte muur in je slaapkamer eens met witte lakens, waarom? Dat lees je hier. Of wil je toch wat anders dan witte muren? Doe eens wild en kies voor deze speelse look

Fotocredits
Header: 55kvadrat
Foto 1: Grovemade - Unsplash

Tekst
Käthe van der Werf

ID: 3684

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven