Huis
Tuin
Video

Zo kies je de juiste kerstboom uit

Ga je binnenkort weer een kerstboom in huis halen? Dan is het misschien even goed om uit te zoeken welke kerstboom je het best kunt kiezen. Geur, houdbaarheid, herplanting… het speelt allemaal mee:

Want je moet niet alleen een boom kiezen die je het mooist vindt, maar vooral ook welke boom het mooist blijft, het lekkerst ruikt en welke zijn naalden vasthoudt. We zetten een aantal populaire kerstboomsoorten met hun kenmerken op een rijtje:

1. De Fraserspar (Abies Fraseri)

De Fraserspar heeft stevige, horizontale takken die ideaal zijn om je mooiste zware kerstballen en andere kerstversieringen in op te hangen. De boom zelf heeft een smalle, conische vorm en is dus erg geschikt voor kleinere huizen.

Herplanten en langer vers
De Fraserspar is vaak potgekweekt, wat betekent dat de wortels onbeschadigd zijn omdat ze niet uit de grond zijn gehaald. Dit betekent dat je de boom na de kerst dus probleemloos in de tuin kunt planten. Daarnaast blijft een potboom ook langer vers in huis.

Geur
Vind je het niet alleen belangrijk dat je boom er mooi uitziet (én blijft), maar ook nog eens heerlijk ruikt? Overweeg dan ook zeker de Fraserspar, want deze boom zorgt voor een heerlijke dennengeur in huis.

Naalden
De naalden van de Fraserspar zijn zacht en prikken dus niet. Daarnaast blijven de naalden ook nog eens netjes aan de takken hangen (mits je de boom genoeg water blijft geven natuurlijk).

2. De Servische Spar (Picea Omorika)

De Servische spar is een vrij smalle maar compacte, kegelvormige spar met een sierlijk uiterlijk door zijn afhangende takken. De naalden zijn groen en glimmend aan de bovenkant en blauw/zilvergrijs aan de onderkant. Dit geeft de kerstboom een blauwachtige gloed.

Naalden
Geen zin om elke dag naalden op te vegen? Dan is dit een goede boom, want de Servische spar behoudt zijn naalden veel beter dan een gewone groene fijnspar.

3. De Blauwspar (Picea Pungens ‘Glauca’)

De blauwspar staat bekend om zijn mooie piramidevormige verschijning en de elegante uitwaaierende takken met blauwe gloed op de naalden. De takken zijn erg stevig waardoor de boom zwaardere kerstversiering gemakkelijk kan dragen.

Naalden
Ook de blauwspar is een goede keuze als je niet te veel naalden wil vegen, want deze spar heeft een beperkte naaldval. Wel zijn de naalden erg scherp, dus heb je tere handjes, vergeet dan vooral je handschoenen niet als je de boom in je huis gaat plaatsen.

4. De Nordmann (Abies nordmanniana)

Wil je graag een lekker grote boom in huis die niet al te veel prikt en loslaat? Kies dan voor een Nordmann. Deze prachtige boom staat bekend om zijn mooie groene kleur die tijdens de kerstdagen nog donkerder groen wordt. Daarnaast heeft de boom stevige takken wat dus betekent dat je de boom lekker vol kunt hangen. Kan ‘ie makkelijk hebben!

Naalden
De naalden van de Nordmann zijn zacht en prikken dus niet. Daarnaast heeft deze boom weinig last van naalduitval.

5. De Fijnspar (Picea Abies)

De Fijnspar staat bekend als een traditionele kerstboom met fijne donkergroene naaldjes. De snelgroeiende conifeer heeft een kegelvormige groeivorm en is geschikt voor kleinere woningen.

Geur
Ook de fijnspar staat bekend om zijn heerlijke kerstige, dennengeur.

Naalden
Maar helaas staat deze boom er ook om bekend dat hij zijn naalden snel verliest.

Fotocredits
Headerfoto: Pexels

Tekst
Marjolein Sintenie

ID: 3686

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven