Huis
Tuin
Video

Zo vind je jouw perfecte gordijnen

In samenwerking met A House of Happiness
Gordijnen zijn sfeerbepalend voor je interieur. Maar hoe zoek je uit wat bij jou past? En wat zijn de trends van dit moment? Wij vroegen het aan Johanna Jorritsma van A House of Happiness, specialist in duurzame gordijnen.

Sfeermaker
Het kan zomaar gebeuren dat je in je zojuist verbouwde woonkamer zit en je het gevoel hebt dat er iets niet klopt: je hebt het met zorg ingericht, maar de ruimte mist sfeer. Het voelt alsof je in een koelkast zit. Gordijnen zijn dan de oplossing. Jorritsma: “Het kille effect verdwijnt doordat de stof geluid dempt. De akoestiek verandert en de sfeer is meteen warmer en gezelliger.”

Meegaan met de mode?
Je gaat niet elk jaar nieuwe gordijnen aanschaffen, maar als je dan in een winkel tussen de modetrends staat te snuffelen, kan dat best lastig zijn. Want wat als je iets koopt, wat een jaar later alweer uit de mode is? Zo’n vaart loopt dat met gordijnen gelukkig niet. Jorritsma: “Bij kleding is er sprake van korte trends, maar interieurtrends hebben een veel langere levensloop. Er verandert elk jaar wel iets, maar dat is meer gericht op accessoires en de kleine aankleding, zoals nieuwe kussentjes en kaarsen.” Je hippe gordijnen kunnen zeker acht jaar mee.

Welke trend past bij jou?
Warme aardetinten of juist een frisse Scandinavische look? Elk huis is anders en niet elke trend past daar even goed bij. Jorritsma: “Ik raad altijd aan om foto’s van je interieur te maken en deze mee te nemen naar de winkel. Zo kan de medewerker even in jouw wereld duiken en de sfeer proeven, voordat hij of zij met advies komt.”

Trendkleuren van nu
Met neutrale kleuren als ecru, grijs of taupe zit je altijd goed, maar de huidige trend is dat er wel wat meer kleur langs je ramen mag hangen. Jorritsma: “Het warme geel is in opkomst en ook blauw en groen zie je veel terugkomen. En dan niet het heftige gifgroen of andere felle tinten, maar meer de rustige kleurschakeringen zoals legergroen, eucalyptus of blauwgroen.”

Gordijnen in 3D
Of je een gordijn met een dessin wil of liever effen hebt, dat is en blijft een persoonlijke keuze en daarbij moet je je zeker niet laten leiden door de mode. Maar mocht een dessin je aanspreken, dan is de 3D-trend misschien wel wat voor jou. Jorritsma: “Hierbij wordt de print niet op de gordijnen gedrukt, maar erin geweven, wat voor reliëf in het dessin zorgt. Het is een oude techniek die in een nieuw jasje is gestoken en een fraai effect heeft.”

gordijnen

Kleine ruimtes
Een belangrijke tip: koop je gordijnen van plafond tot vloer. In alle ruimtes, maar vooral in de kleine kamertjes doe je jezelf daar een groot plezier mee. Jorritsma: “Gordijnen die je maar tot de vensterbank laat komen, ogen wat armoedig en zorgen bovendien voor een verkleinend effect. Want hoe meer kleine vlakjes, hoe minder ruimtelijk het oogt. Met meer stof lijkt het of de kamer groter is.”

Duurzaam
Bij duurzaam denken veel mensen meteen aan duur, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Jorritsma: “A House of Happiness is voorloper op het gebied van duurzame gordijnen en we zien dat daar steeds meer belangstelling voor is.” Een goede ontwikkeling, die geen extra pijn aan je portemonnee hoeft te doen. “De productiekosten liggen wel wat hoger, maar het prijsverschil is minimaal.” Bovendien worden er met duurzame stoffen steeds mooiere producten gemaakt. Dus laat je ook eens adviseren over gordijnen die gemaakt zijn van gerecycled katoen en zelfs PET flessen. 

Foto's: A House of Happiness

ID: 3050

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven