Huis
Tuin
Video

Zo voorkom je dat je kamerplanten knakken

Heb je allemaal mooie planten in huis gezet, zie je vervolgens de stelen een voor een ombuigen of zelfs knakken! Wanneer je planten langzaam toegeven aan de zwaartekracht, wordt het tijd om actie te ondernemen!

Opbinden

Het is belangrijk om vooral planten met lange, smalle stelen maar grote bladeren op te binden. Vooral bij kleine of jonge planten is dit snel nodig, omdat de stam nog niet sterk genoeg is. Dit komt omdat de bladeren op een bepaald moment te zwaar worden, waardoor de stelen kunnen knakken. Enkele voorbeelden van deze planten zijn de Monstera, Calathea of Olifantsoor. Let op: bind je planten niet direct op! Het is belangrijk dat ze eerst hun eigen weg vinden, voordat je ze een handje gaat helpen.

Opbinden met kleine stokjes

Voor kleine plantjes of bloemen zoals orchideeën, kun je het best dunne bamboestokjes of speciale geleiders gebruiken. Vaak zitten er al stokjes bij deze planten wanneer je ze koopt, maar je kunt ze ook los kopen. Dit zorgt voor meer stabiliteit en geeft de plant de mogelijkheid om de hoogte in te groeien. Je kunt deze met kleine clipjes of klemmetjes vastklemmen aan de dunne stokjes.

Opbinden met stevige stokken met kokosharen

Heb je een grote plant met grote bladeren, zoals de Monstera? Hier kun je in het begin met dunne stokjes te werk gaan, maar na een tijdje is het verstandig een dikke kokosstok aan te schaffen. Deze kun je dan naast de stam in de potgrond zetten. Hierna kun je beginnen met het opbinden van de plant, door middel van draad. Bind ze niet te strak op aan de paal, want ze moeten wel de mogelijkheid hebben om vrij te groeien. Je hoeft ze alleen lichtelijk te ondersteunen!

Fotocredits:

Header: Brina Blum - Unsplash

Esmée Duindam
ID: 9472

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven