Huis
Tuin
Video

5 tips om je interieur sfeervol in te richten met de kleuren zwart en wit

Een zwart-wit interieur kan supermooi zijn. Met zwarte en witte kleuren kun je een prachtig klassiek of moderne stijl creëren in je interieur. Wij spraken Eigen Huis & Tuin ontwerper Denise van den Berg over hoe je zwart-wit het mooist in je huis kunt laten terugkomen. De beste tips hebben we voor je op een rijtje gezet!

1. Verf niet met ‘zwart-zwart’

Als je aan de slag gaat met het verven van je muren in de donkere tinten kun je beter niet verven met zuiver zwart. Kies in plaats hiervan voor een donkere grijstint. Deze zijn vaak bijna zwart maar geven een andere uitstraling. "Ik gebruik vaak de kleur ‘RAAF’ van Histor, een mooie antracietgrijze kleur, die op het zwarte af is." Dit geeft een wat zachter effect dan echt zwart. Zwart maakt een muur, of meubel, vaak te hard.

7 manieren om een pegboard te gebruiken in je interieur
Woonkamer

2. Licht

Voordat je aan de slag gaat met een donkere kleur in je interieur is het belangrijk dat je eerst goed kijkt naar hoe het licht valt. Als de hoek al redelijk donker is qua licht kun je deze volgens Denise beter niet zwart verven, dit maakt de hoek al snel te donker en optisch kleiner. Kies dus voor een hoek waar het lekker licht is zodat de zwarte kleur mooi uitkomt!

3. Verhoudingen

Daarnaast is het belangrijk dat je goed naar de kleurverhoudingen in de ruimtes kijkt. Het zwart moet niet overheersen en hierom kun je over het algemeen het beste aanhouden dat minimaal 70% wit moet zijn. Zo zorg je ervoor dat je kleuren mooi in balans zijn en dat de zwarte tinten niet alle aandacht opeisen.  

Tip van Denise: de wand achter de tv is super geschikt om in een donkere kleur te verven. Door deze wand donker te maken zorg je ervoor dat de tv wegvalt en deze dus minder prominent aanwezig is in de ruimte.  

Het kan volgens Denise ook mooi zijn om de achterwand van de keuken zwart te schilderen. Hiervoor kun je het best matte afneembare verf gebruiken. Wil je een industriële look creëren? Neem dan naast de keukenwand ook de kozijnen of deuren mee!

4. Accentkleuren

Een zwart-wit interieur maak je wat zachter door er kleur aan toe te voegen. "Kies voor een kleur in vergrijsde tinten, bijvoorbeeld vergrijsd groen." Deze kleuren kun je ook in de accessoires terug laten komen. Daarnaast zijn planten ook perfect om het zwart-wit te breken en deze brengen gelijk leven in het interieur. Let er ook op dat je voor een donkere wand niet te donkere meubels zet, deze vallen dan namelijk weg en dat is natuurlijk zonde!

5. Accessoires

In een zwart-wit interieur mogen de accessoires natuurlijk niet ontbreken. Je kunt kiezen voor zwart-witte accessoires maar je kunt de kleuren ook perfect combineren met andere materialen. Zo staan hout en riet volgens Denise supergoed bij een zwart-wit interieur. "Je kunt bijvoorbeeld op de zwarte wand in de keuken een mooie houten plank hangen met leuke accessoires." Ook een rietenlamp boven de tafel staat geweldig bij een donkere wand!

Fotocredits:

Headerfoto: Naomi Hébert-Unsplash

Daphne van Kaam
ID: 9716

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven