Huis

Structuurverf aanbrengen

Verdoezel oneffenheden en geef je muur een mooie korrelstructuur met structuurverf. Lees hier hoe je met structuurverf makkelijk aan de slag kunt gaan.

Verschillende effecten
Structuurverf is een verfsoort waar korrels aan toegevoegd zijn en komt voor in verschillende vormen - met grove of fijne korrels. Door het verschil in korrels en door de manier waarop je de verf aanbrengt, kun je het gewenste effect creëeren op de muur. Je kunt de verf aanbrengen met een roller of een blokkwast. Thomas gaat in Schagen aan de gang met een blokkwast, om een stoer en grof effect te creëeren! Hij kiest er zelfs voor om geen rechte structuur aan te brengen, maar met de kwast halve cirkels te maken. Het grove effect wordt hierdoor versterkt! 

Voor- en nadelen
Het voordeel van structuurverf is uiteraard het mooie effect dat je ermee krijgt. Ook verhult het eventuele oneffenheden op de ondergrond. Een nadeel komt naar voren als je later besluit om iets anders met je wand te gaan doen. Het kost heel veel tijd om structuurverf volledig te verwijderen. Vaak besluit je dan ook om de wand enkel opnieuw te schilderen. Door de structuur van de muur is het oppervlak groter geworden en heb je aanzienijk meer verf nodig dan wat je normaal inschat voor hetzelfde aantal vierkante meters.

Aanbrengen
Als je vanaf een vlakke ondergrond aan de slag gaat met het aanbrengen van de structuurverf, zorg dan dat je de volgende stappen volgt:

Stap 1
Verwijder de verflagen op de betreffende muur en repareer eventuele gaten of scheuren. Daarna zorg dat je dat de ondergrond schoon is.

Stap 2
Plak aanliggende muren, de plafondrand, kozijnen en plinten af met schilderstape. 

Stap 3
Als de muur nog nooit behandeld is geweest, ga dan eerst met voorstrijkmiddel aan de slag! En als je gekozen hebt voor een minder dekkende structuurverf, maak de ondergrond dan eerst egaal met een gewone dekkende verf of zorg ervoor dat het voorstrijkmiddel gemengd is in dezelfde kleur als jouw structuurverf. 

Stap 4
Dan is het eindelijk tijd om de structuurverf aan te brengen. Dit gebeurt eigenlijk in twee delen: eerst het aanbrengen van de verf, daarna het aanbrengen van de structuur. Het gemakkelijkste is om deze klus met z'n tweeën te klaren! Voor het eerste deel gebruik je een roller of blokkwast. Met de roller of kwast breng je de verf gelijkmatig en dik aan in rechte banen.

Stap 5
Dan is het tijd voor deel twee: behandel de muur na het aanbrengen van de verf met een structuurroller of blokkwast. Let op! Doe dit binnen tien minuten vanaf het moment dat je de verf aangebracht hebt, anders droogt het op. Om deze reden is het het makkelijkst om met 'n tweeën te werken. De één brengt de verf aan en de ander zorgt direct daarna voor de structuur. Je kunt naar eigen wens de structuur in de verf aanbrengen door bijvoorbeeld de blokkwast in halve cirkels of zigzaggend te bewegen. Doe geen verf op de structuurroller of kwast en zorg voor overloop tussen de banen.

Stap 6
Misschien spreek het voor zich, maar verwijder met een vochtige doek direct eventuele spetters en verwijder na het verven meteen het schilderstape. Succes!

Deel dit artikel met andere klussers!

Wekelijks inspiratie ontvangen over interieur & tuin?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.