Tuin

Muurtjes verfraaien

In de tuin in Zwolle was te zien hoe Helene, de beste en leukste klusvrouw van de provincie Overijssel, een saai schuurmuurtje omtoverde tot een frisse hippe muur. Verdient jouw buitenmuurtje ook een make-over? Zie hieronder wat leuke ideetjes!

Kaleiën
Met kaleiën geef je je muur een natuurlijke look. Kaleiën doe je met natuurmortel en de naam zegt het al: natuurmortel is een natuurlijk middel en is verkrijgbaar in verschillende natuurlijke kleurtinten. Wanneer je besluit je muur met dit middel te bewerken is dit een verantwoorde keuze. Natuurmortel is namelijk een product dat je muur nog laat ademen. Daarnaast is er kalk in verwerkt, wat ervoor zorgt dat de muur niet langer dan nodig nat blijft. Het middel trekt namelijk als het ware het vocht uit de muur. Tot slot heeft het een beschermende werking voor het voegwerk van de muur.

Schilderen
Een goed alternatief voor mensen die het zichzelf niet al te moeilijk willen maken is schilderen. Met een goeie buitenmuurverf creëer je de meest opvallende en originele muurtjes! Het is mogelijk om de onbewerkte muur direct met een verflaag te bedekken, maar je kunt de muur natuurlijk ook eerst stucen of kaleiën, om een ander soort ondergrond te creëren dan de baksteen. Wanneer je de muur gaat schilderen is het noodzakelijk dat je de muur grondig reinigt. Vul eventuele gaten en opvallende oneffenheden met cement. Wil je het helemaal goed doen? Behandel de muur dan daarna nog met een voorstrijkmiddel. Op deze manier heb je een perfecte basis voor de verf.

Stucen
Het stucen van je buitenmuur brengt een totaal nieuwe uitstraling met zich mee. Het geeft een strakke, soms wat verouderde look, die je gemakkelijk kunt personaliseren door de muur na het stucen nog te bewerken. Je kunt ervoor kiezen om je muur totaal glad te stucen, maar het is ook mogelijk om het wat meer met de losse hand te doen, waardoor een speels effect ontstaat. Wanneer je ervoor kiest om de muur hierna af te werken met een likje verf, doe dit dan ook met de losse hand. Hierbij maak je met een kwast als het ware halve maantjes.

Cementeren
Als je denkt dat je de meest creatieve bewerkmiddelen voor je muur wel voorbij hebt zien komen, dan heb je dit nog niet gezien. Met cement kun je namelijk heel erg veel. Een paar gaten vullen of een muurtje metselen, we kennen het allemaal wel, maar met het bewerken van een totale muur met cement kun je alle kanten op! Met cement kun je spelen door bijvoorbeeld verticale, uitstekende lijnen te maken. Op deze manier creëer je een 3D effect en daarbij heeft het een strakke en tevens een creatieve uitstraling. Ietwat meer werk, maar zeker de moeite waard, is het bedekken van een muurtje met cementblokjes. Om dit te kunnen maken zul je een aantal gietvormpjes van multiplex moeten maken. Het cement kun je in deze vormpjes gieten. Vervolgens laat je het drogen, haal je het multiplex ervan af en vul je de muur met de vormpjes.

Deel dit artikel met andere klussers!

Wekelijks inspiratie ontvangen over interieur & tuin?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.